В Министерството На Културата Се Проведе Среща По Повод Осъществяването На Програма Able (American-Bulgarian Library Exchange)

В Министерството На Културата Се Проведе Среща По Повод Осъществяването На Програма Able (American-Bulgarian Library Exchange)


        В Министерството на културата се проведе среща по повод осъществяването на програма ABLE (Американско-български библиотечен обмен), осигуряваща финансова подкрепа за обновяване на фондовете на библиотеките. В нея участваха ръководителят на проекта от американска страна Робърт Андерсън, основател и председател на Ресурсен център на Айова за международна дейност (САЩ), консултантът Лора Хамилтън (САЩ), директорът на Дирекция „Книга и библиотечно дело” в Министерство на културата Игор Чипев и Ваня Грашкина, председател на Съюза на библиотечните и информационните работници в България.
        Робърт Андерсън подчерта, че програмата е била много полезна и за двете страни, защото участниците в нея са показали инициативност и творчески подход. „Много често при подобни проекти хората просто пътуват, но в този случай се създадоха трайни връзки за постоянен обмен на информация и опит, които и занапред ще бъдат изключително полезни за България и Америка”, добави още ръководителят на проекта. „Посетихме много градове в България, имахме срещи и с местната администрация и сме много оптимистично настроени, че тази връзка ще продължи, още повече, че фокусът беше и върху интернет, който максимално сближава”, посочи председателят на Ресурсен център на Айова за международна дейност.
         „Министерството на културата работи и ще продължава да работи за привличането на повече млади хора в библиотеките. България има традиция и вече изградена много добра структура от регионални библиотеки, имаме и добре образовани библиотекари и това е чудесна основа за надграждане. Надяваме се, че благодарение и на увеличения достъп до интернет, ще се засили не само сътрудничеството между американските и българските библиотеки, но и ще се насърчи културният туризъм”, каза Игор Чипев, директор на Дирекция „Книга и библиотечно дело” в Министерство на културата.
        В Почетния комитет на проекта членуват: министърът на културата проф. Стефан Данаилов, Зорка Първанова, Кристи Вилсак – съпруга на губернатора на щата Айова, Джон Атанасов–син и др.


        История на проекта

        През ноември 2003 г. Бюрото за образователен и културен обмен към Държавния департамент на САЩ финансира проект в подкрепа на българските обществени библиотеки. Сред основните цели на проекта са: да увеличи възможностите на българските библиотеки за осигуряване на обществени информационни услуги в онлайн режим за местната администрация и българските граждани в минимум пет публични библиотеки; да подобри разбирането и подкрепата на българското правителство и обществените лидери за ролята на библиотеките в демократичното общество; да използва партньорските библиотеки като среда за разпространяване на информацията за САЩ и България; да развива постоянна мрежа от български и американски библиотеки, които ще търсят допълнително финансиране чрез неправителствени организации за осъвременяване на възможностите на компютърната техника в българските библиотеки.
        От българска страна в проекта участват 18 обществени библиотеки от 17 града на страната. Подбрани са регионални, общински и читалищни библиотеки с различно ниво на развитие на информационните услуги, обслужващи населени места с различни социални, културни и етнически характеристики. От американска страна участват 12 обществени библиотеки от Колорадо и 6 от Айова.

        Основни дейности и резултати:

- Българските библиотеки получиха финансова подкрепа за осигуряване на интернет - достъп за своите читатели, компютърна техника и нова справочна литература;
- Издадено е ръководство за изграждане на обществен информационен център в 1000 екземпляра тираж, което се разпространява безплатно;
- Изграден е интернет портал, който предлага информация с национална значимост, приложима във всяка библиотека;
- Функционират седем пилотни обществено- информационни центрове във Варна, Столична библиотека, Велико Търново, Добрич, Раковски, Бургас и Стара Загора;
- Проведени са 14 регионални семинара с участието на 500 библиотекари от над 150 библиотеки за създаването на обществени информационни центрове в библиотеките и конференция с участието на български и американски библиотекари, на която са представени основните постижения в изграждането на обществени информационни центрове и развитието на партньорствата;
- Обучени са 12 обучители, които да разпространяват идеите на проекта сред други библиотеки;
- Стимулирани бяха съществуващите партньорства и се създават нови между библиотеки от различни видове /училищни, университетски и др./;
- 18 български библиотекари проведоха специализации в САЩ в библиотеките–партньори и 18 американски библиотекари посетиха своите колеги в България;

        В словото си при откриването на американски детски кът в Столична библиотека през м. юни т.г., г-жа Лора Буш подчерта значимостта и постиженията на проекта като фактор за взаимното опознаване и културния обмен между нашите две страни.



        Робърт Андерсън е завършил журналистика в Университета на щата Айова. Той е президент и създател на организацията Ресурсен център на Айова за международна дейност /IRIS/.
Андерсън е бивш вицегубернатор на Айова /два мандата/ и дългогодишен член на сената на щата. Основател е и първи изпълнителен директор на Института за мирни инициативи в Айова. Ръководи редица програми и проекти на Държавния департамент и на Информационната агенция на САЩ в страни, като Унгария, Полша, Словакия, Словения, Китай и Корея, Нигерия и др.
         Андерсън е президент на Global Ventures, частна компания, чийто предмет на дейност е международен образователен обмен.

       Ресурсен център на Айова за международна дейност/ IRIS/ е създаден през 1993 година. Това е неправителствена и нерелигиозна организация със седалище в град Еймс, Айова. Основната й мисия е да съдейства за международния обмен между САЩ и други страни с образователни цели, както и културния обмен и регионалните инициативи.






Времето