Македонският Министър На Културата Пристига На Посещение В България

Македонският Министър На Културата Пристига На Посещение В България


        На 7 ноември 2007 г., по покана на министъра на културата на Република България проф. Стефан Данаилов на посещение в Република България ще бъде министърът на културата на Република Македония Арифхикмет Джемаили. По време на своята визита министър Джемаили ще бъде придружаван от Нермин Адеми – държавен съветник, и Хайрие Сопи – говорител на Министерство на културата на Република Македония.
        В състава на официалната делегация на министър Джемаили са включени и Н. Пр. Абдираман Алити, посланик на Република Македония в Република България и Доста Димовска – директор на Културно-информационен център на Република Македония в София.
        На 7 ноември (сряда) в 12.00 ч. проф. Стефан Данаилов и Арифхикмет Джемаили ще подпишат Програмата между Министерство на културата на Република България и Министерство на културата на Република Македония за сътрудничество в областта на културата за периода 2007-2009 г. Церемонията по подписването е в зала «Колегиум» на Министерството на културата. 
        Програмата е изготвена в изпълнение на член 17 от Спогодбата между Правителството на Република България и Правителството на Република Македония за сътрудничество в областта на културата, подписана на 15 май 2000 г. в Скопие.
        Програмата удовлетворява взаимните интереси на двете страни и съдържа всички необходими текстове за развитие на взаимоотношенията между Република България и Република Македония в сферата на културата, регламентира възможностите за сътрудничество в областта на театъра, литературата и разпространението на художествена и научна литература, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, киното, музиката и танца, аудиовизията и защитата на авторските права, както и организирането на художествени изложби и музикални фестивали. В документа се уточняват ангажиментите на двете страни по опазването на историческото и културното наследство, като за целта се осигуряват необходимите условия за проучване и документиране на паметниците, разположени на тяхна територия.



Водещи новини

Времето