Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Участва В Неформална Регионална Конференция На Министрите На Културата На Страните От Югоизточна Европа

Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Участва В Неформална Регионална Конференция На Министрите На Културата На Страните От Югоизточна Европа


        В периода 8-10 ноември 2007 г., в Белград, Сърбия се провежда неформална регионална конференция на министрите на културата на страните от Югоизточна Европа на тема „Промоция на междукултурния диалог и Бялата книга на Съвета на Европа”.
        От българска страна в работата на този форум участва Явор Милушев, заместник-министър на културата. В своето изказване той очерта важността на междукултурния диалог като основен фактор за общоевропейско развитие, за социалната и териториална кохезия, за икономическо развитие и за подобряване на качеството на живот. Посочена бе и ролята на Бялата книга, с която дебатът по този въпрос се налага като основен в дневния ред на европейската политика. Появата на този документ е изключително навременна, имайки предвид задълбочаването на процесите на европейска интеграция и глобализация.   Зам.-министър Милушев подчерта, че те в никакъв случай не изискват национално обезличаване. След като посочи някои слабости на Бялата книга, той предложи в този документ да намерят по-широко място необходимите нови условия и механизми за разширяване на мобилността на творци, колекции и другите видове културни изразни средства. Едновременно с това зам.-министър Милушев разви тезата, че Бялата книга трябва да остане отворен документ, като постоянен форум за размисъл и дебат по междукултурния диалог. Неговата цел ще бъде развитието на културния плурализъм - фактор за преодоляване на неразбирането на културите. В заключение той декларира готовността на българското Министерство на културата да работи все така активно по проблемите на междукултурния диалог.
        В заключителното си слово Габриела Батаини-Драгони – Генерален директор за образование, култура и културно наследство, младеж и спорт към Съвета на Европа, специално благодари за направените от страна на България предложения и заяви, че ще бъдат взети предвид и ще бъдат отразени в Бялата книга.
Освен с г-жа Батаини-Драгони, зам-министър Милушев проведе разговори и с Войслав Брайович, министър на културата на Сърбия, както и неформални разговори с генералния секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис и Божидар Джелич – вицепремиер на Сърбия.
        В българската делегация е включен и Петър Миладинов, началник Отдел „Европейска интеграция” в МК.



Времето