Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Валидира Пощенски Картички На Бележити Български Режисьори

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Валидира Пощенски Картички На Бележити Български Режисьори


        Днес министърът на културата проф. Стефан Данаилов валидира пощенски картички на бележити български режисьори. На официалната церемония в Министерството на културата присъстваха председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения /ДАИТС/ Пламен Вачков, изпълнителният директор на ИА Национален филмов център проф. Александър Грозев, авторът на картичките - художничката Миглена Константинова, изпълнителният директор на “Български пощи” ЕАД Енцислав Харманджиев и дъщерите на легендарния режисьор Методи Андонов – Милена и Невена.
        Пощенските картички са издадени от ДАИТС. Те са 4 на брой и върху тях са отпечатани както портретите, така и сцени от най-известните филми на режисьорите Захари Жандов, Борислав Шаралиев, Въло Радев и Методи Андонов. Тиражът е по 660 броя за всяка, което ги прави изключителна филателна рядкост.
        „Щастлив съм, че ДАИТС откликна на предложението на министерството да отпечата тези картички в чест на „Киномания 2007”, която в момента тече в НДК. Това е чудесна инициатива, израз на почит пред приноса на тези четирима класици на нашето кино, чиито творби са заели своето място в златния фонд на българската култура”, каза министър Данаилов, след като валидира картичките.
        През 2006 г. подобни пощенски картички бяха посветени на българските актьори Апостол Карамитев, Григор Вачков, Невена Коканова и Катя Паскалева, а през 2005 година по повод годишнина от рождението на Николай Масалитинов, Йордан Йовков и Васка Емануилова, отново са издадени пощенски картички. От ДАИТС съобщиха, че през 2008 г. в навечерието на 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще подготвят нова серия картички с известни български творци.


 


 


 


 

Снимки на картичките и снимки от събитието - тук