Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Замина На Работно Посещение В Австрия

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Замина На Работно Посещение В Австрия


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов замина днес, 12 ноември 2007 г., на работно посещение в Австрия.
         На 13 ноември в 19:00 ч. министър Данаилов ще открие в Епископския дворец във Виена изложбата „Огън и дух – 1000 години български икони”. На церемонията ще присъства д-р Егон Капелари – епископ на Грац – Секау и зам.-председател и референт по въпросите на културата на Австрийската епископска конференция.
        След откриването на изложбата министър Данаилов ще връчи почетния знак на Министерството на културата „Златен век” и грамота „За принос в развитието на отношенията между българската и австрийската духовна култура” на д-р Бернхард Бьолер, директор на Катедралния музей – Виена и на Никола Хаджиев – директор на Националния църковен историко-археологически музей – София.
        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще дари 1 000 евро на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски” във Виена за изграждането на български православен храм в австрийската столица. Дарението ще бъде връчено на енорийския свещеник Иван Петкин.
        По-рано същия ден - 13 ноември, проф. Данаилов ще има официална среща с Клаудиа Шмид, министър на образованието, културата и изкуствата на Австрия. Разговорът между двамата е в 14:00 ч. в Синия салон на австрийското Министерство на културата.
        В програмата на посещението на министър Данаилов в Австрия е включена и голяма среща с австрийски и български творци, която ще се състои на 12 ноември в 19:00 ч. в изложбените зали на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена. На нея са поканени и всички творци, удостоени с наградата на Министерството на културата на България от 1998 до 2007 г.
        На 14 ноември в 10:00 ч. министър Данаилов ще се срещне с екипа на БКИ „Дом Витгенщайн”.




Времето