Съюзът На Българските Филмови Дейци Спечели Две Евромедийни Награди "Erasmus 2007" На Esec Във Виена

Съюзът На Българските Филмови Дейци Спечели Две Евромедийни Награди "Erasmus 2007" На Esec Във Виена


        Съюзът на българските филмовите дейци участва в обявения от ESEC - Европейското общество за образование и комуникация, конкурс за наградите "Erasmus 2007" с медийната си продукция "Уроците на филмовото изкуство върху европейските ценности, ролята на културата в живота на обществото и силата на закона и гражданското общество" по свои проекти, подкрепени от Европейската комисия, от Швейцарската културна програма в България и от Програма МАТРА/КАП на Посолството на Кралство Нидерландия.
        На 12 октомври 2007 г. във Виена Съюзът на българските филмови дейци, състезавайки се с над 250 участници в конкурса от 18 европейски страни, бе отличен с номинацията "Seal of Approval" за една от трите големи награди и спечели Наградата "Erasmus EuroMedia Country Focus Bulgaria 2007".
        Със същата номинация и награда бяха отличени и документалният филм на Константина Гуляшка "Велики Преслав от гледна точка на вечността", представен от Съюза на българските журналисти, и продукцията "Шест месеца от живота" на Радио "Дарик".
         Медийната продукция на СБФД се състои от 12 Евро-филмови брошури с 12 урока за Европейския съюз и с 12 сравнителни анализа на 12 европейски и 12 български класически филми. В продукцията са включении и 6 брошури "И справедливост за всички" с 6 урока за правото – история, философия, основни принципи, морал и закон, правото в различни политически системи, гражданското общество – права и отговорности, и с 6 сравнителни филмови есета. Има и 10 броя на списание "КИНО" – 4 европейски, 2 със специалната рубрика "Моите най-необикновени художествени решения като пример за ролята на културата в живота на общество" и 4 броя с рубриката "Силата на закона и гражданското общество и уроците на филмовото изкуство", както и 62 уеб страници на Интернет сайта на СБФД , включващи всички интелектуални продукти от осъществените проекти.





Времето