Министерство На Културата И Български Форум На Европейската Културна Фондация Организират Конференция На Тема: „Нови Измерения На Междукултурния Диалог В България И Югоизточна Европа”

Министерство На Културата И Български  Форум  На Европейската Културна Фондация  Организират Конференция  На Тема: „Нови Измерения На Междукултурния Диалог В България И Югоизточна Европа”


        Министерството на културата и Български форум на Европейска културна фондация организират конференция на тема „Нови измерения на междукултурния диалог в България и Югоизточна Европа”. На 15 ноември в 14:00 ч. в залата на Софийска градска художествена галерия (СГХГ) в София зам.-министърът на културата Явор Милушев, зам.-директорът на Европейската културна фондация Одил Шенал и изпълнителният директор на Тръст за гражданското общество в Централна и Източна Европа Райна Гаврилова ще открият конференцията. Тя ще се проведе на 15 и 16 ноември в рамките на проекта „Нови измерения на междукултурния диалог в България и Югоизточна Европа” на Български форум на Европейска културна фондация и е с подкрепата на Комуникационната стратегия за България в ЕС – 2007.
        В конференцията ще вземат участие учени от различни университети, представители на институции (Министерски съвет, МОН, МК, МВнР, МТСП), чуждестранни културни институти, неправителствени организации от България, Македония, Хърватия и Сърбия.
        Основните теми, по които ще бъдат изнесени доклади и ще се водят дискусии са : „От мултикултурализъм към интеркултурализъм”, „Публичните институции и гражданското общество”, „Инструменти и практики за популяризиране на културното многообразие и диалог”, „Творчеството за социална промяна и междукултурен диалог”, „Европа като междукултурна констелация” и др.
        Конференцията „Нови измерения на междукултурния диалог в България и Югоизточна Европа” е първата инициатива, посветена на европейските и регионални измерения на проблематиката на междукултурния диалог преди предстоящата Европейска година на междукултурния диалог – 2008 г. стремежът е да бъдат очертани някои от основните тенденции по темата, свързани с диалога и устойчивото развитие на България и нейните съседни страни, акцентирайки върху културата като фактор за партньорство, запазващ културната цялост на Югоизточна Европа.
        В рамките на форума, на 16 ноември от 16:00 ч. в СГХГ ще се състои и представяне на книгата на Нина Обульен „Защо са ни необходими европейските културни политики? Въздействие на процеса на разширяване на ЕС върху културните политики на страните в преход.” Преводът и издаването на книгата на български език са осъществени от министерството на културата в рамките на Националната програма за дейности по линия на Съвета на Европа, а представянето се осъществява с подкрепата на Комуникационната стратегия за присъединяване на България към ЕС. 


        Изследването на Нина Обульен е първото, което прави опит да покаже мястото на културата в европейските политики. През призмата на разширяването и неговото влияние върху страните в преход то дава подробен разрез на политиките на ЕС, чиито инструменти имат пряко или непряко въздействие върху културния сектор. За осъществяването му през 2004 г. Нина Обульен стана първия носител на наградата за изследване в областта н културните политики, учредена от Европейската културна фондация и фондацията „Триста години Банка на Швеция”.
        Авторката Нина Обульен е научен сътрудник в Института за международни отношения в Загреб, а понастоящем е помощник-министър на културата на Република Хърватия, отговарящ за преговорите за членство в ЕС по глава „Култура”. Била е член на Комитета по изработването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване (2005) и представлява страната си в Първия междуправителствен комитет за прилагането на конвенцията. Автор е на редица публикации в областта на културните политики.



Времето