Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Се Срещна Във Виена С Министъра На Образованието, Културата И Изкуствата На Република Австрия Д-Р Клаудия Шмид

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Се Срещна Във Виена С Министъра На Образованието, Културата И Изкуствата На Република Австрия Д-Р Клаудия Шмид



        На 13 ноември 2007 г. във Виена се проведе работна среща на министъра на културата проф. Стефан Данаилов с министъра на образованието, културата и изкуствата на Република Австрия д-р Клаудия Шмид. В хода на разговорите беше направен преглед на двустранните отношения в областта на културата, които през последните години се развиват много активно. Министър Данаилов изказа специална благодарност към австрийското Министерство на културата за оказаното съдействие при организирането на български културни прояви в Австрия, а именно: изложбата „Съвременна българска живопис. Пластично/концептуално 2000-2005”, която беше представена през 2007 г. във Виена - Двореца „Порча” и в Инсбрук – двореца на Хофбургите; изложбата „Печатани български книги във Виена 1845 – 1878”, представена през м.февруари 2007 г. в двореца „Хофбург” – Прункзал /Националната библиотека на Австрия/ и др.

        Бе обсъдено и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз. Министър Данаилов изтъкна, че от 1 януари 2007 г. България е равноправен член на Европейския съюз, което означава пълноценно и активно участие на българската администрация в процеса на вземане на решения и определяне на политики в ЕС. Той потвърди готовността на България да работи активно за постигане на политическо съгласие за утвърждаване на новата визия за културата. В този контекст на Съвета на министрите на ЕС на 16 ноември България ще подкрепи приемането на Резолюция на Съвета във връзка със Съобщението на ЕК за Европейска програма за култура.

        Двамата министри се спряха и на темата за диалога Европейски съюз – Русия, която също предстои да бъде обсъдена на Съвета на министрите в Брюксел. Министър Данаилов уведоми своята австрийска колежка за българския принос към развитието на културния диалог ЕС – Русия в краткосрочен план, който ще се изрази в провеждането на Година на Русия в България (2008 г.) и на Година на България в Русия (2009 г.).
        Българският министър на културата постави специален акцент върху възможностите за активизиране на културния обмен между България и Австрия. Той предложи някои конкретни инициативи, като обмен на представления на държавните културни институти, който не може да се осъществи без помощта на държавата, както и поощряване на директното сътрудничество между сродни организации на всички нива.
        Министър Шмид благодари за добрите идеи и от своя страна също наблегна на важната роля, която културата играе в развитието на двустранните отношения. Тя сподели, че взаимното проникване на културите на двата народа дава много ценни плодове. Изтъкната бе и значимостта на Българския културен институт във Виена Дом „Витгенщайн” за развитието на двустранния културен обмен. Като министър на образованието, културата и изкуствата на Австрия д-р Шмид работи в подкрепа на младежкото творчество и би се радвала взаимно министрите да подкрепят тази форма на сътрудничество.
        Д-р Шмид информира за програмата, която австрийската страна подготвя във връзка с обявяването на град Линц за Европейска столица на културата през 2009 г. Тя отправи покана към българската страна да участва със свои проекти и двамата министри се договориха, че ще положат усилия да поставят акцент върху младежкото творчество. Министър Данаилов уведоми своята австрийска колежка, че към Министерство на културата на България има 22 средни училища по изкуствата, които всяка година създават изключително талантливи кадри и реализират отлични творчески проекти, част от които могат да бъдат представени в Линц през 2009 г.
        Бе обсъдено и сътрудничеството в рамките на междуправителствени организации като ЮНЕСКО и Съвета на Европа и взаимната подкрепа на двете страни в тях. Проф. Данаилов информира австрийската страна за намеренията на България да се превърне в регионален център на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, както и за предстоящото провеждане в София през м. февруари 2008 г. на извънредна сесия на Междуправителствения комитет за нематериално наследство.
        Министър Данаилов отправи официална покана към министър Шмид да посети България в удобно за нея време през 2008 г., която тя прие с удоволствие.



Времето