Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Участва В Заседание На Съвета На Министрите На Ес В Брюксел

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Участва В Заседание На Съвета На Министрите На Ес В Брюксел



        Министьрьт на културата проф. Стефан Данаилов ще участва в заседание на Съвета на Европейския съюз в областта “Образование, младеж и култура”, което ще се проведе в Брюксел на 15 и 16 ноември 2007 г.

        Дневният ред в частта за култура включва обсъждане на резултатите от Първия Постоянен Съвет за партньорство ЕС – Русия и обмен на гледни точки за бъдещото развитие на сътрудничеството в областта на културата. В хода на дискусиите Министър Данаилов ще изрази подкрепата на България по основните направления на бъдещо развитие на диалога ЕС – Русия и ще изтъкне българския принос и неговите конкретни измерения, а именно - провеждането на Година на Русия в България (2008) и на Година на България в Русия (2009). Министрите ще обсъдят и въвеждането на облекчен визов режим за участниците в културния обмен между държавите-членки на ЕС и Русия. България вече е решила този въпрос, като в съответствие с двустранните документи в областта на културата се предоставят безплатни визи при съкратени срокове за всички участници в този активен диалог.

         Предвижда се министрите да приемат Резолюция на Съвета във връзка със Съобщението на Европейската комисия за Европейска програма за култура. Португалското председателство ще представи резултатите от проведения в Лисабон през септември т.г. първи Културен форум за Европа. България ще подкрепи приемането на Резолюция с убеждението, че идеята за нова Европейска програма за култура е от съществено значение за утвърждаване мястото и ролята на културата в европейската конструкция и за развитието на междукултурния диалог.
         Последната точка за обсъждане е свързана с приемане на Решение на Съвета относно проявата “Европейска столица на културата” за 2011 г. Съгласно Решение № 1622/2006/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за 2011 г. свои предложения за Европейска столица на културата правят Естония и Финландия, а съответните предложени градове са Талин (Естония) и Турку (Финландия). България подкрепя приемането на Решение на Съвета за определянето на двата града за Европейски столици на културата за 2011 г., като изразява готовност за сътрудничество и бъдещо включване на български прояви в програмите на двете европейски културни столици.
        На 16 ноември в 20.00 ч. проф. Стефан Данаилов ще открие в Културния център „Жак Франк” в Брюксел Седмица на българското кино.



Времето