Зам.-Министър Надежда Захариева Ще Открие Паметник На Пенчо Славейков В Италия

Зам.-Министър Надежда Захариева Ще Открие Паметник На Пенчо Славейков В Италия


        Зам.-министърът на културата Надежда Захариева ще открие на 24 ноември в Брунате (Италия) паметник на Пенчо Славейков. Бронзовият бюст, поставен на полиран гранитен пиедестал, е дело на проф. Валентин Старчев. Министерството на културата финансира изцяло реализацията на проекта. При създаването на паметника проф. Старчев е ползвал богат снимков материал, предоставен му от Националния литературен музей. Скулпторът е пресъздал образа на поета в момент на творчески размисъл.
        По-късно същия ден във Вила „Джулиани” в Брунате ще бъде открита художествено-документалната изложба “Културният подвиг на Пенчо Славейков”. На нея са представени повече от 300 експоната от фондовете на Националния литературен музей в София: ръкописи, снимки, документи, кореспонденция, книги и художествени произведения. Всички те са материални и духовни знаци, създаващи личността на Пенчо Славейков като голям български поет, европейски интелектуалец и критичен тълкувател на своята съвременност, и най-вече представящи “закодираните” му философски и идейно-художествени послания.
        Тържествата ще приключат с тържествена сесия, на която проф. Делагата от Университета в Пиза ще изнесе основната лекция, посветена на живота и творчеството на Пенчо Славейков. Ще бъдат разисквани въпроси, свързани с българистиката в Италия, както и превода на българска литература на италиански език.

        През 2007 г. се навършиха 95 години от смъртта на бележития български поет и писател Пенчо Славейков. Последните дни от своя живот той прекарва в курортното селище Брунате, над езерото Комо, където умира на 28 май 1912 г.
        През 2006 г. Министерство на културата прие предложението на Генералното консулство на Р България в Милано да бъде поставен бюст-паметник на големия български поет пред сградата на новата библиотека в Брунате, в непосредствена близост до къщата, където е починал Пенчо Славейков.







Времето