Спектакъл В Памет На Режисьорката Леонтина Ардити Поставят Две Читалища

Спектакъл В Памет На Режисьорката Леонтина Ардити Поставят Две Читалища


        На 22 ноември т.г. от 18.00 ч. в зала „Йерусалим” на Организацията на евреите в България „Шалом” на бул. "Ал. Стамболийски" 50 в София в памет на режисьорката, писателка, художничка и актриса Леонтина Ардити ще се играе спектакълът „Как писар Тричко не се ожени за царкина Кита с китка накичена” от Никола Русев.
        Постановката е общ проект на две читалища - читалище „Емил Шекерджийски” - София, и НЧ "Постоянство" от гр. Лом.
        Основата на тази връзка изгражда голямата режисьорка Леонтина Ардити. През 1971 г. тя става гост-режисьор и поема безвъзмездно работата си с Ломския драматичен театър „Кръстю Пишурка” към читалище „Постоянство”. Това е едно от първите български читалища, открито през 1852 г., там се ражда и българският театър. Кръстю Пишурката е не само първоосновател на читалището в гр. Лом, но и режисьор, сценарист и артист в постановката „Многострадална Геновева” през 1856 г. - едно от първите театрални представления в България. Пътят на театъра през годините е тясно свързан с дейността на читалище „Постоянство” - една изключително българска по съдържание и общочовешка по дух институция. Библиотеката за деца и възрастни, фолклорният ансамбъл, формацията за стари шлагери, школата по изкуства и оперетният театър, Интернет центъра, са различните страни от дейността на читалището, често обозначени като първи: първа детска оперетна школа – 1914 г.; първи Ломски оперетен театър – 1923 г.; първа детска духова музика – 1925 г.
        По-различна е съдбата на НЧ „Емил Шекерджийски”, появило се в 1919 г. като Еврейско народно читалище. То събира не само беднотата на еврейската улица, но се превръща в духовен и културен център, от който по-късно ще израснат големи имена на българската култура – Хаим Бенадов, Валери Петров, Яко Молхов, Анжел Вагенщайн, Алберт Анжел, Гриша Островски и много др. От 1945 г. читалището приема името на Емил Шекерджийски и започва истинският културен и творчески разцвет в дейността на самодейния театър, школите по музика и изобразително изкуство и чужди езици.
         Голямата почитателка и приятелка на НЧ „Емил Шекерджийски” Леонтина Ардити, режисирала над 20 постановки в Драматичен театър „Кръстю Пишурка” към читалище „Постоянство”, обединява в едно любовта си към театъра и читалището през 1996 г. с гостуването на ломската театрална трупа. Постановката „Свекърва” по Антон Страшимиров е дебют на ломското читалище в гостоприемния дом на читалище „Емил Шекерджийски”. Ломските театрали и вдъхновителката им Леонтина Ардити посрещнат 140-годишния юбилей на читалище „Постоянство” в не по-малко възторжената и вдъхновяващата среда на съмишлениците си от НЧ „Емил Шекерджийски”. Това поставя и ново начало в летоброенето на дейността и в двете читалища. Зареждат се срещи, свързани със 70-годишния юбилей на обичаната Леонтина. Бляскавата постановка „Представлението на Хамлет в с. Долно Туткаво” е своеобразен поклон пред дейността на Леонтина Ардити. „Ловчанският владика” пък обединява таланта на режисьор-постановчика с неповторимата музикална атмосфера на Жул Леви.
        Двете читалища организират съвместно и театрални празници. А за юбилейната си 150-годишнина Ломският драматичен театър „Кръстю Пишурка” прави неповторимата постановка на Никола Русев „Как писар Тричко не се ожени за царкина Кита с китка накичена”, която ще бъде представена и тази вечер от 18.00 ч. в зала „Йерусалим” на ОЕБ „Шалом” в София.



Времето