На 30 Ноември В 18.00 Ч. В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Се Открива Изложбата „Мерилин Монро И Америка През 60-Те Години” - Фотографиите На Лорънс Шилър

На 30 Ноември В 18.00 Ч. В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Се Открива Изложбата „Мерилин Монро И Америка През 60-Те Години” - Фотографиите На Лорънс Шилър


        На 30 ноември в 18.00 ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство се открива изложбата „Мерилин Монро и Америка през 60-те години” - фотографиите на Лорънс Шилър, който идва в България специално за събитието.
       От 30 ноември до 15 декември т.г. в НГЧИ ценителите на фотографското изкуство ще се запознаят с над 60 авторски творби, запазили за историята образите на популярни актьори, музиканти и политици, сред които са: Мерилин Монро, Робърт Кенеди, Барбара Стрейзънд, Мохамед Али, Алфред Хичкок, Ричърд Никсън, Бети Дейвис, Мартин Лутър Кинг, София Лорен и други личности от 60-те години на миналия век, които по свой начин са допринесли за развитието на световната история.
        Изложбата „Мерилин Монро и Америка през шейсетте” постигна забележителен международен успех в градовете, където вече е била представена – Ню Йорк, Дюселдорф, Лос Анджелис, Сан Франциско и Пекин. След премиерата в България експозицията ще бъде представена в Хонг Конг.
        Една от най-известните серии фотографии на Лорънс Шилър е фотосесията с Мерилин Монро. Именно Шилър запечатва на лентата последните дни на актрисата на снимачната площадка за филма „Нещо трябва да се даде” (Something Has Got to Give, 1962), останал незавършен. За холивудската мегазвезда Шилър разказва: „Когато влезеше в обсега на обектива, независимо дали на кинокамерата или на фотоапарата, тя оживяваше и се преобразяваше. Мерилин беше истинска актриса. Образът на безсловесната блондинка беше само роля.”

        Лорънс Шилър е роден на 28 декември 1936 г. в Бруклин, Ню Йорк. Носител е на наградата „Еми” на Академията за телевизионно изкуство и наука и на няколко приза на Националната асоциация на фотографите в печатните медии на САЩ.
        Творческата биография на Лорънс Шилър е изтъкана от множество ленти, фиксирали знакови моменти от живота на редица исторически личности. Той е запаметил мигове от последния полет по време на президентската кампания на Демократическата партия през 1968 година на Робърт Кенеди. Фотографът е заснел и „най-известната пушка в американската история” в ракурс, който отличава дарбата му на фотограф от всички останали фотоси на оръжието, отнело живота на президента Джон Ф. Кенеди.
        През 1969 г. Шилър прави революция в еротичната фотография, когато на страниците на сп. „Плейбой” за пръв път се появява кадър с интимно окосмяване. В този период действа строгата цензура на Пощенската служба на Съединените щати, но снимката е с толкова висока художествена стойност, че издателят Хю Хефнър поема риска да предизвика цензурата и едновременно да “сондира” общественото мнение в Америка, доколко то е готово да възприеме образа на жената в естествения й блясък.
        Авторът разгръща таланта си не само във фотографското изкуство, но и в киното, и в литературата. Той е консултант на телевизионния канал NBC и е сътрудник на едни от най-големите световни издания – Time, New Yorker, Newsweek, Life, The London Sunday Times, Playboy, Paris Match и др. Автор е на четири книги, които стават бестселъри на американския пазар. Три от тях са филмирани и разработени като телевизионни сериали за CBS.

Национална галерия за чуждестранно изкуство
пл. „Св. Ал. Невски”, ул. „19-ти февруари” № 1
телефони за контакти: 988 49 22 и 980 72 62, е-mail: ngfa@abv.bg
Работни дни: всеки ден (без вторник) от 11.00 до 18.30 часа.

Снимки от предстоящата изложба