Министерството на здравеопазването проверява сигнала за внос на партиди гръцки снакс, съдържащ канцерогенен оцветител

Министерството на здравеопазването проверява сигнала за внос на партиди гръцки снакс, съдържащ канцерогенен оцветител

Министерството на здравеопазването извършва спешна проверка във връзка с информацията за внос на партиди гръцки снакс, съдържащ забранен канцерогенен оцветител.

Установено бе, че продуктът е внесен със санитарно разрешително от 2002 г. Извършва се проверка на документацията по санитарното разрешително. В случай, че се констатират нарушения, вносът и употребата на продукта ще бъдат забранени.

На Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) е разпоредено да изземе наличните количества снакс и да постави продажбата на стоката под възбрана. До приключването на разпоредената проверка и извършването на необходимите анализи продуктът няма да се продава в търговската мрежа.

По предоставени на МЗ международни научни данни забраненият канцерогенен оцветител се съдържа в подправка в много малка концентрация. Според международните експерти количеството му не може да доведе до сериозни увреждания на здравето.

МЗ подготвя запитване до мисията на Европейската комисия и Посолството на Гърция за предоставяне на повече информация по случая.

Водещи новини

Времето