Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Се Поклони Пред Тленните Останки На Патриарха На Българската Анимация Доньо Донев

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Се Поклони Пред Тленните Останки На Патриарха На Българската Анимация Доньо Донев


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов се поклони пред тленните останки на патриарха на българската анимация Доньо Донев.

        В словото на министър Данаилов, което той произнесе на траурната церемония, се казва:

        "УВАЖАЕМИ БЛИЗКИ, ПРИЯТЕЛИ И СЪРАТНИЦИ НА
         ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРСКАТА АНИМАЦИЯ
         ДОНЬО ДОНЕВ,

        Признавам, че никога няма да се науча да приемам мъдро факта, че колкото и много да е дал на света, все пак човек умира.
        В такива моменти, когато България осиротя с още един блестящ творец, сякаш думите губят силата си и колкото и красиво да ги наредя, не е достатъчно, за да изразя цялото си преклонение пред човека, чиято творческа биография се е превърнала в неотменима част от съвременната българска култура.
        Разделяме се с един неповторим художник, сценарист и режисьор на над 100 анимационни филма, чиято мисия беше да ни весели, натъжава и замисля. Доньо Донев е творец, който с фин усет напипваше недъзите на обществото, а после ги иронизираше толкова тънко, че ни помагаше да се надсмеем над човешките недостатъци, изваждайки си поука.
        Най-голямото му удовлетворение бе да види хората усмихнати, след като са гледали негов филм.   Необратимо влюбен в анимацията, той остана верен на максимата: „Когато водата ти дойде до устата – горе главата!”.
        Неговите емблематични Трима глупаци разказваха притчи за поумняването от чуждата глупост. Като вещ познавач на човешкия характер, Доньо бе далеч от житейската и творческа суета. Искрено вярваше, че за душата няма възраст, а хитрото младежко пламъче огряваше лицето му с всеопрощаващата топлота на човек видял и патил много.
        Обикаляйки света със своите филми, майсторът на анимацията ни караше да гледаме на живота и творчеството с отговорност за важността на мисията на изкуството.
        Талантът на Доньо Донев ще остане завинаги в пантеона на българската култура.

        ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!" 
 



Времето