Министърът На Културата На Република Армения Пристига На Работно Посещение В България По Покана На Министъра На Културата Проф. Стефан Данаилов

Министърът На Културата На Република Армения Пристига На Работно Посещение В България По Покана На Министъра На Културата Проф. Стефан Данаилов


        В периода от 5 до 8 декември 2007 г., по покана на министъра на културата на Република България проф. Стефан Данаилов, на посещение в Република България ще бъде г-жа Хасмик Погосян - министър на културата на Република Армения. По време на своята визита г-жа Погосян ще бъде придружавана от г-н Павел Сафарян – зам.-министър на финансите и икономиката на Република Армения.
        На 5 декември 2007 г. е предвидено посещение на делегацията в гр. Пловдив и срещи с арменската диаспора там.
        На 6 декември г-жа Погосян ще посети Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и храм-паметник „Ал. Невски”. Същия ден в 18:00 ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство проф. Стефан Данаилов и Хасмик Погосян ще открият изложбата „Багрите на Армения”.
        На 7 декември 2007 г. в 11:30 ч. в зала „Колегиум” на Министерство на културата проф. Данаилов и Хасмик Погосян ще подпишат Програмата за сътрудничество в областта на културата между Правителството на Република България и Правителството на Република Армения за периода 2007-2009 г. Преди подписването е предвидена среща между двамата министри на културата, по време на която ще бъде обсъдено състоянието на двустранното културно сътрудничество и ще бъдат набелязани конкретни инициативи в изпълнение на Програмата. По-късно през деня г-жа Погосян ще посети Националния исторически музей и Боянската църква.
        Програмата за сътрудничество в областта на културата между правителството на Република България и правителството на Република Армения за периода 2007-2009 г. е изготвена в изпълнение на чл. 21 от Спогодбата за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката между правителството на Република България и правителството на Република Армения, подписана на 25 април 1994 г.
        Програмата съдържа текстове за развитие на взаимоотношенията между Република България и Република Армения в областта на културата, регламентира възможностите за сътрудничество в сферата на театъра, литературата, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, киното, музиката и танца.
        В Програмата се уточняват ангажиментите на двете страни по опазването на историческото и културното наследство, сътрудничеството по отношение предотвратяването на незаконния износ, внос и трансфер на културни ценности, съгласно националното законодателство и съответните международни споразумения, подписани от договорните страни. Чл. 16 от проекта на Програма предвижда влизането й в от датата на нейното подписване, без последващо утвърждаване.



Времето