На 6 Декември В 18.00 Ч. В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Ще Бъде Открита Изложбата „Багрите На Армения”

На 6 Декември В 18.00 Ч. В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Ще Бъде Открита Изложбата „Багрите На Армения”



        На 6 декември т. г. от 18.00 ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София ще бъде открита изложбата „Багрите на Армения”. Събитието се организира под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и министъра на културата на Република Армения г-жа Хасмик Погосян във връзка с нейното официално посещение и подписването на Програмата за сътрудничество в областта на културата между правителствата на двете държави.
        В изложбата са представени творби на арменски художници от няколко поколения - частица от изкуството на една страна с древeн народ и богата и екзотична култура.
        В експозицията са включени 45 творби от 39 художници, обхващащи период от повече от 50 години и илюстриращи богатството на тенденциите, разнообразието в развитието на изобразителното изкуство в Армения, специфичния колорит, темперамент, образност и традиции.
        В тази изложба са представени художници, които отдавна се радват на голямо международно признание. Произведенията на Х. Сардарян, А. Бекарян, А. Каленц, както и композициите и портретите на В. Галстиян и С. Ксаталмян превъплъщават по своеобразен начин традициите на школата „Сарян”.
        Фактът, че през осемдесетте години на миналия век в Ереван бе открит музей на съвременното изкуство, без аналог сред съществуващите тогава музеи и галерии в Източна Европа, е доказателство за разкрепостеността и експериментаторския дух, завладял още тогава изкуството на Армения.
        Тази малка група от арменски художници дава представа за високото ниво на изобразителното изкуство на Армения, за своеобразното отразяване на съвременния свят и по този начин обогатява представите ни за вековните традиции на един горд и независим народ.

        За повече информация:

        Национална галерия за чуждестранно изкуство
        пл. “Св. Ал. Невски”, ул. “19-ти февруари” № 1
        телефони за контакти: 988 49 22 и 980 72 62, е-mail: ngfa@abv.bg
        Работни дни: всеки ден (без вторник) от 11.00 ч. до 18.30 ч.

 


 


 



                         СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО



Времето