Министрите На Културата На България И Армения Подписаха Програма За Сътрудничество Между Двете Държави

Министрите На Културата На България И Армения Подписаха Програма За Сътрудничество Между Двете Държави


        Министрите на културата на България и на Армения - проф. Стефан Данаилов и г-жа Хасмик Погосян, подписаха днес Програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2007-2009 г. На подписването присъстваха Явор Милушев, зам.-министър на културата на България и Павел Сафарян, зам.-министър на финансите и икономиката на Армения.
        „Това е документ, който е нужен, за да започне един по-активен диалог по отношение на културния процес между двете страни”, изтъкна министър Данаилов. Той допълни, че програмата обхваща всички сфери на културата, както и възможностите за обмяна на опит за съхранение и опазване на паметниците на културата, за филмовото изкуство, театъра, музиката и изобразителното изкуство. Проф. Данаилов предложи и конкретни идеи като първи стъпки за осъществяване на програмата. Една от тях е след вчерашното откриване в Националната галерия за чуждестранно изкуство на изложбата „Багри от Армения”, България да направи подобна изложба в Армения със съвременно българско изкуство.
        „Армения е готова да приеме толкова култура, колкото България изпрати”, каза министър Погосян и заяви, че след подписването на програмата вече ще може да се осъществи всичко онова, което е било обсъждано като идеи. “По този начин арменският народ ще се радва на българската култура и българският народ ще се радва на арменската култура”, допълни министър Погосян.
        На среща по-рано двамата министри обсъдиха възможността за организиране на година на България в Армения и на година на Армения у нас. „Това са допълнителни разговори, които ще се водят занапред между правителствата на двете страни”, уточни министър Данаилов.
       Г-жа Погосян сподели, че в Армения са били увеличени с 40 на сто средствата за двустранно културно сътрудничество, което също ще е от полза при осъществяването на съвместни културни проекти с България. Министър Погосян предложи и обмен на реставратори между двете страни, впечатлена от посещението си в Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.
        Догодина в Армения с научна конференция ще бъде отбелязана 130-годишнината от рождението на Пейо Яворов, а на фестивала "Златната кайсия" в Армения има идея да бъде показан филмът на Киран Коларов "Дело № 205", посветен на големия български поет, както и да се направи ретроспекция на българското кино.





Времето