На 12 Декември В 13.00 Часа В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Ще Бъде Открита Изложба На Един От Най-Успешните Съвременни Архитекти Норман Фостър

На 12 Декември В 13.00 Часа В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Ще Бъде Открита Изложба На Един От Най-Успешните Съвременни Архитекти Норман Фостър


        На 12 декември /сряда/ т. г. в 13.00 часа в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София ще бъде открита изложба на един от най-успешните съвременни архитекти Норман Фостър. Създателят на Милениум Бридж в Лондон, купола на Райхстага в Берлин и обновения стадион Уембли ще пристигне в София за откриването на изложбата заедно с представители на неговата компания „Фостър и партньори”.
Изложбата се организира с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и по инициатива на Международната академия по архитектура и Международната фондация „Яков Чернихов”. Архитектурата на Норман Фостър ще бъде представена у нас и със съдействието на Националната галерия за чуждестранно изкуство, Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, Университета по архитектура, строителство и геодезия, вестник „Строителство градът”, Eнел Марица Изток 3, ББТ Проджектс и Madara Bulgarian Property Fund.
        Посетителите на изложбата ще могат да видят до 15 януари 2008 г. макети, скици и видео-изображения на вече осъществени, изграждащи се или планирани авангардни проекти в цял свят. 
        Прес-брифингът на Норман Фостър по повод изложбата ще се състои на 12 декември /сряда/, от 12.30 часа в зала “Рьорих” на Националната галерия за чуждестранно изкуство. 
        Спенсър де Грей, главен проектант на компанията „Фостър и партньори”, ще изнесе открита лекция в Университета по архитектура, строителство и геодезия, аула „Максима”, на 12 декември /сряда/ от 15.30 часа.


        Норман Фостър основава компанията „Фостър и партньори” през 1967 г. в Лондон. Неговият екип е осъществил различни авангардни проекти за създаване и обновление на градската среда, обществената инфраструктура, летища, частни сгради, здания с културни функции, офиси и дизайн на продукти. От създаването си до днес компанията е получила над 440 награди и официални признания за успех и е спечелила над 70 международни конкурса.
        Много преди редица други архитекти Фостър изследва устойчивите подходи към архитектурата и екологията чрез изключително широка гама от проекти. Усетът към околната среда и нейното зачитане, залегнали в основата на философия на Фостър, не се ограничават с осъзнаването на климатичните промени, пестенето на енергията или вредата от въглеродните емисии, мега-градовете и отрицателните ефекти от тяхното разрастване. Неговата стратегия отчита и културните и исторически характеристики на мястото, за което е предназначено архитектурното здание, и показва как архитектът трябва да работи в комплексния контекст на обкръжението.
        Едни от най-новите проекти на екипа на „Фостър и партньори” са летище в Пекин, мостът-виадукт Мийо във Франция, летището в Хонг Конг, кулата Swiss Re и големият двор в Британския музей в Лондон.
През 1999 г. Норман Фостър е отличен със званието лорд от Кралица Елизабет ІІ за заслугите си.

 

Национална галерия за чуждестранно изкуство
пл. „Св. Ал. Невски”, ул. „19-ти февруари” № 1
телефони за контакти: 9884922 и 9807262, е-mail: ngfa@abv.bg
Работни дни: всеки ден (без вторник) от 11.00 до 18.30 часа.















Времето