Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Отпразнува 65-Годишнината Си На Сцената На Народния Театър

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Отпразнува 65-Годишнината Си На Сцената На Народния Театър


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов отпразнува на 11 декември 2007 г.  65-годишнината си на сцената на Народния театър „Иван Вазов” със спектакъла "Пигмалион" от Бърнард Шоу. На честването присъстваха президентът на Република България Георги Първанов, министър-председателят Сергей Станишев, председателят на Народното събрание Георги Пирински, министри, зам.-министри, депутати, представители на културни институти, актьори, режисьори, творци, бизнесмени, студенти от класа на проф. Данаилов в НАТФИЗ, приятели и почитатели на големия български актьор и театрален педагог.
        Във фоайето на театъра  бяха представен и две изложби – първата посветена на ролите на проф. Данаилов в Народния театър, а втората - на ролите му в киното.
        Много аплодисменти, цветя и поздрави получи за своя юбилей Стефан Данаилов. В поздравлението на президента Георги Първанов се казва: „ Твоята емблематична фигура се извисява не само в българската култура, но и в обществено-политическия живот на страната. Депутат, министър, дори председател на инициативен комитет за издигане кандидатура за президент за втори мандат – всичко това намира достойно място в твоя динамичен живот. Какво мога да кажа – много роли, много успехи, много аплодисменти. Трудно е дори за историк да подреди и опише толкова богато и многообразно житие-битие, изпълнено с талант и вдъхновение”.
        От сцената на Народния театър поздрави и пожелания към проф. Данаилов отправиха и зам.-министърът на културата Явор Милушев, директорът на Народния театър проф. Васил Стефанов, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, както и Иван Налбантов, който поздрави министъра на културата от името на всички артисти в столичните театри с думите: „Ти й трябваше на нашата България и Бог те упъти към нея. Тя те обикна и ти я обикна и й се отдаде изцяло - и с разум и със сърце, на сцената, на екрана и на това отговорно място, което съдбата днес ти отреди. Бъди ни жив и здрав, приятелю! Минавай през юбилеите като весел идалго и не се плаши от вятърни мелници. Ти не си вече само един достоен син на България – цяла Европа те чака!”
        Развълнуван и с неповторимо чувство за хумор, проф. Данаилов си припомни: „На тази сцена за първи път преди 28 години дебютирах в пиеса на Бърнард Шоу „Майор Барбара” и след толкова време чествам 65-годишнината си пак с Бърнард Шоу, значи, макар и да не съм добре с английския, има нещо английско в мен. Тази вечер искам да благодаря на всички вас, които сте в залата на Народния театър „Иван Вазов”. Връщайки се назад във времето, аз съм изживял много, много щастливи мигове на тази сцена с българската публика – играл съм изцяло за нея. Едва ли на човек в живота могат да му се случат чак пък толкова щастливи мигове….”
 
 
 


Времето