България Ще Поиска Официално От Европейския Съюз Удължаване На Срока На Защита На Изпълнителските И Продуцентските Права

България Ще Поиска Официално От Европейския Съюз Удължаване На Срока На Защита На Изпълнителските И Продуцентските Права


      Днес, 17 декември 2007 г., представители на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), на дружеството за колективно управление на правата на продуцентите и изпълнителите ПРОФОН и на секция “Рок и поп музика” към Съюза на артистите в България (САБ) връчиха на министъра на културата проф. Стефан Данаилов „Петиция за удължаването срока на защита на изпълнителските и продуцентските права”. Документът, иницииран от БАМП, е подписан от представители на всички музикални жанрове, които единодушно подкрепят идеята правата на звукозаписа да бъдат увеличени с промяна на Директива 93/98/ЕЕС относно срока на защита на авторското право и сродните му права. Той беше връчен на министър Данаилов от Станислава Армутлиева, Председател на УС на БАМП, Ина Килева, изпълнителен директор на БАМП, Мариана Лазарова, изпълнителен директор на ПРОФОН и Любомир Савов, ръководител на секция “Рок и поп музика” към САБ.
        „Петиция за удължаването срока на защита на изпълнителските и продуцентските права” ще послужи за основа на изготвянето на националната позиция на България по този проблем, която ще бъде изпратена от министъра на културата проф. Стефан Данаилов до Чарли Макгрийви - еврокомисар за вътрешния пазар и услугите и Ян Фигел - еврокомисар по образованието, обучението, културата и младежта. На вниманието на комисарите Чарли Макгрийви и Ян Фигел се изпращат писма от европейски министри на културата в подкрепа на това искане.
Темата за удължаването срока на защита на изпълнителските и продуцентските права е отдавна на дневен ред в Европейския съюз. Преосмислянето на този срок и промяната на европейското законодателство е приоритет в политиката на Международната федерация на музикантите /FIM/ и Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/, на която БАМП е национален представител.
        С подписите си зад идеята застанаха Лили Иванова, Васил Найденов, Орлин Горанов, Росица Кирилова и още много известни имена на българската естрада. До тях се наредиха примите на поп-фолка: Глория, Ивана, Анелия и други представители на гилдията. Към петицията не останаха безучастни и класическите музиканти – Филхармонията, Общинските оркестри, музикалните състави на Българското национално радио и много други, също изразиха своята подкрепа. Разбира се, най-активни бяха младите - Графа, Дичо, ЛиЛана, финалистите на Мюзик Айдъл, рок групи и джаз бенди – всички бяха единодушни, че има смисъл да се отстоява идеята за едно по-добро бъдеще на българската музика.
        Предложението за удължаването на срока на защита на изпълнителските и продуцентските права вече получи подкрепата на Никола Саркози и Анхела Меркел. Над 36 000 подписа на видни европейски изпълнители са поставени под Петиция в защита на тези права. Сред тях са Шарл Азнавур, Патриция Каас, Джони Холидей, Ерик Клептон, "Бийтълс", "Пинк Флойд", Роби Уилямс, "U2", Нана Мускури, Демис Русос, Ерос Рамацоти, "АББА", "Роксет" и много други популярни изпълнители, състави и цели оркестри.
       Като нов член на европейското семейство, България активно участие в този важен културен дебат. Петицията с подписите на българските изпълнители ще бъде внесена в Европейската комисия от Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/.














Времето