Благотворителна Изложба-Базар На Училищата По Изкуствата Се Откри В Зала „Средец” На Министерството На Културата

Благотворителна Изложба-Базар На Училищата По Изкуствата Се Откри В Зала „Средец” На Министерството На Културата


        Традиционната Благотворителна изложба-базар на училищата по изкуствата беше открита от зам.-министърът на културата Надежда Захариева в изложбена зала “Средец” в Министерството на културата на бул. “Александър Стамболийски” № 17.
        Изложбата представя 14 от средните училища по изкуствата в страната. Със свои произведения участват учениците от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София, Средното художествено училище за приложни изкуства “Свети Лука” – София, Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография – София, Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен, Средното художествено училище за изящни изкуства „Цанко Лавренов” в Пловдив, Националното училище по изкуствата “Веселин Стоянов” – Русе, Националното училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна, Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив, Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов” – Казанлък, Средното художествено училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” в Троян, Средното художествено училище за приложни изкуства в Трявна, Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян и Професионална гимназия по каменообработване - Кунино. Голяма част от младите автори са лауреати на Национални и международни конкурси.
        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов също посети изложбата и каза, че е приятно изненадан от възможностите на децата и ще си избере няколко техни творби. “Пожелавам им да са ни живи и здрави, да добиват самочувствие в своя професионализъм и, разбира се, това, което всеки млад човек си мечтае - да има реализация, да бъде признат и да бъде харесван, защото това са творци”, заяви министър Данаилов.
        Веднага след откриването започна и купуването на предмети на изкуството. Само за половин час бяха продадени над 20 произведения на изкуството. Представените живописни платна, пластики, пана, икони, графики, рисунки, керамика, дърворезба и кукли се продават с благотворителна цел. Получените средства ще бъдат предназначени за подпомагане на училищата по изкуствата, като така ще се даде възможност за реализиране на творчески проекти, закупуване на материали, подобряване на условията за обучение и творческа подготовка на децата. Много от участниците в изложбата са стипендианти на Министерството на културата и на Национален фонд “Култура”.

        Изложбата продължава до 26 декември 2007 г.

        Снимки от откриването на изложбата можете да видите тук.



Времето