Стартира Национална Програма По Създаването На Национална Система От "Живи Човешки Съкровища"

Стартира Национална Програма По Създаването На Национална Система От "Живи Човешки Съкровища"


        От началото на 2008 г. стартира Национална програма по създаването на Национална система от "Живи човешки съкровища". Програмата се координира от Министерството на културата и Института за фолклор при БАН и се осъществява със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България. Тя има за цел да съхрани за следващите поколения знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно историческо, художествено и културно значение за България. В рамките на програмата Националният център за нематериално културно наследство към Института за фолклор при БАН ще създаде и единен архив от документи и материали, свързани с нематериалното културно наследство. Това ще подпомогне обогатяването на Регионалните листи на Живите човешки съкровища.
        Институтът за фолклор при БАН, с активното сътрудничество на Дирекция „Регионални културни дейности” в Министерството на културата създаде Национален регистър на нематериалното културно наследство, който може да се види в електронен вариант на адрес http://www.treasures-bulgaria.com/ . Тава прави страната ни една от водещите в света по отношение на гарантирането на опазването на нематериалното културно наследство и предварителните мерки за неговата идентификация.
        Номинацията за Живи човешки съкровища се провежда веднъж на 2 години. За 2008 г. номинациите и изборът ще се осъществят пилотно в рамките на една година и предложения ще се приемат да края на месец февруари. Повече подробности относно процедурите, сроковете, условията за кандидатстване могат да се видят на интернет страницата на Дирекция „Регионални културни дейности”.




Времето