Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Съболезнования По Повод Кончината На Александър Абдулов

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Съболезнования По Повод Кончината На Александър Абдулов


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов изпрати днес съболезнования по повод кончината на един от най-популярните и обичани руски творци – актьора Александър Абдулов.
        В съболезнователния адрес, изпратен до Марк Захаров и трупата на „Ленком” - Москва и до ръководителя на Федералната агенция по култура и кинематография на Русия Михаил Швидкой се казва:

        „Скъпи приятели, съратници на един от най-самобитните рицари на извисения дух и блестящ представител на великата руска култура, с болка научих за смъртта на един голям творец, обрекъл живота си на магията на театъра, обичан в България и близък мой приятел Александър Абдулов.
        Сам уникална личност, той посвети творчеството си в търсенето на неповторимото „обикновено чудо” у всеки човек. Владеещ до съвършенство магията на сцената и екрана, той успяваше да превърне творческите си задачи в пример за житейска философия на обикновените хора и така отстояваше личното си пристрастие за повече хуманизъм в обществените отношения.
        Със своя титаничен талант и заразителен с жизнерадост характер Саша Абдулов можеше да претвори всяка творческа идея в пълнокръвен образ, в пример, който увлича.
        Блестящ актьор, той успяваше да съчетае изключителната си творческа програма с проблемите на деня на обществото, като с активната си благотворителна дейност не оставаше равнодушен и към болката на сираците и бедните хора.
Смъртта на тези, които обичаме, винаги е преждевременна. Особено боли, когато знаем, че истинският талант е неповторим и незаменим, дори сред цяло съзвездие живи таланти.
       Скърбя с Вас и Духът ми коленичи пред твореца, гражданина, таланта и човешките качества на приятеля Александър Абдулов, написал блестяща житейска страница в културната история на Русия. Приемете моите искрени дълбоки съболезнования.”