Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Обяви Началото На Реконструкцията На Българския Храм

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Обяви Началото На Реконструкцията На Българския Храм


        Днес министър Стефан Данаилов обяви официално началото на ремонтните дейности по реконструкцията на българския храм "Св. св. Константин и Елена" в Одрин. Старозагорският митрополит Галактион отслужи тържествен водосвет и изрази надежда и с Божията помощ храмът да бъде възстановен.
        Министър Стефан Данаилов припомни, че църквата е построена през 1869 за 6 месеца и допълни, че получил уверение, че също за шест месеца тя ще бъде възстановена. “Тя е нужна на нашата духовност, необходима е на нашите приятели от Одрин, защото нашите храмове привличат туристи тук”, каза още министърът. Той обяви, че изграждането на иконостаса на храма ще бъде финансиран от Министерство на културата. Иконите, 73 на брой, ще дойдат от българския Национален исторически музей.
        В момента по сметката за възстановяването на “Св. Св. Константин и Елена” има 234 817 евро, отпуснати от българската държава. За цялостното приключване на ремонта ще са необходими още 200 хил. евро.
        След обяд министър Стефан Данаилов с кметът на Одрин Хамди Седефчи и областния управител (валията) Нусрет Мироглу. Те ще обсъдят укрепването и благоустройството на гражданските гробища в Одрин, както и евентуалното поставяне на паметна плоча на бившата сграда на българското училище в града.

        ДУМИ НА МИНИСТЪР СТЕФАН ДАНАИЛОВ ЗА ПРЕДСТОЯЩАТА РЕСТАВРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА „СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА” В ОДРИН