На 10 Януари От 17.30 Ч. В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Се Открива Изложба На Казахстанския Художник Ерболат Толепбай

На 10 Януари От 17.30 Ч. В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Се Открива Изложба На Казахстанския Художник Ерболат Толепбай


        На 10 януари /четвъртък/ т. г. в 17.30 ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство в столицата ще бъде открита изложба на Ерболат Толепбай – изтъкнат художник от Казахстан, академик на академиите за изкуствата на Русия, Чехия и Казахстан. Изложбата се осъществява със съдействието на посолството на Р Казахстан в Р България.
        Ерболат Толепбай е роден през 1955 г. и е завършил графично изкуство в Университета в Абай. От 1974 г. негови творби са били представяни в Казахстан и в още 35 страни в света – Франция, Италия, Германия, Индия, Китай, Египет и са собственост на галерии и частни колекционери в Европа, Америка и Азия. Носител е на редица национални и международни отличия и награди.
        Екзистенциалните теми в творчеството на Ерболат Толепбай, намерили художествен израз в неговите живописни платна, са великото и дребното, простотата и комплексността, надеждата и вярата, изморената самота, сливането и отдръпването от природата. Земята и хората на Казахстан, степта и градовете, миналото и настоящето, любовта към човека и отговорността за неговата земя съставляват широкия обхват от проблеми, които вълнуват художника.
        Изложбата ще може да се види в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София до 21 януари 2008 г.