С Постановката „Мис Сайгон” Националният Музикален Театър Ще Отбележи 75-Годишния Юбилей На Режисьора Светозар Донев

С Постановката „Мис Сайгон” Националният Музикален Театър Ще Отбележи 75-Годишния Юбилей На Режисьора Светозар Донев



        В сезона на 60-тата си годишнина Националният музикален театър „Стефан Македонски” ще отбележи 75-годишния юбилей на режисьора Светозар Донев.
        Тържественото отбелязване на юбилея на директора и главен художествен ръководител на Музикалния театър ще се състои на 9 февруари от 19.00 ч. със спектакъл на най-новия мюзикъл, поставен от проф. Донев - „Мис Сайгон”. 


       
Проф. Светозар Донев е сред най-изтъкнатите творчески личности на съвременното българско театрално и музикално изкуство.Той е професор по актьорско майсторство и оперна режисура в Държавната музикална академия “П. Владигеров”. Бил е член на журито на Международния конкурс за млади оперни певци - София, на певческия конкурс в Билбао, на Женевския певчески конкурс /1989/, на конкурса “Мадам Бътерфлай” - Маями Бийч /1990/, Барселона /1992/, на певческия конкурс във Вервие - Белгия /1993,1995/ и на конкурса в Памплона - Испания /1991/.
Творческият си път на режисьор проф. Светозар Донев започва от драматичния театър, където поставя класическа драматургия от световния репертоар. След специализациите си по оперна режисура в Лондон, Москва и Париж, той окончателно свързва името си с музикалната сцена. Неговите постановки в най-големите оперни театри на България, между които “Риголето”, “Тоска”, “Аида”, “Лучия ди Ламермур”, “Така правят всички”, “Севилският браснар”, “Травиата”, “Дон Карлос”, “Набуко”, “норма”, “Борис Годунов” и др., се радват на голям успех и признание сред публиката и критиката.
В Държавния музикален театър Светозар Донев е поставил близо 50 оперетни и мюзикълни заглавия, някои от които са жанрови постижения и до днес. Сред тях са и “Прилепът”, “Веселата вдовица”, “Хубавата Елена”, “Царицата на чардаша”, „Исус Христос суперзвезда”, “Евита”, ”Моята прекрасна лейди” и др.
Постановките на Светозар Донев в Испания, Швейцария, Украйна и Чехия са гордост за българската музикална режисура.
Общо 200 са постановките на проф. Светозар Донев на драми, опери, оперети, мюзикъли, радиопиеси и телевизионни спектакли.
Проф. Донев е два пъти директор и главен художествен ръководител на Държавния музикален театър - София - в периода 1972-1978 г. и от 1996 до този момент. Бил е и директор и главен художествен ръководител на Националната опера - София.



Времето