Завърши Неофициалната Среща На Министрите На Културата От Ес

Завърши Неофициалната Среща На Министрите На Културата От Ес


        На 27 януари 2008 г. в Кан, Франция, се проведе неофициална среща на министрите на културата от ЕС в рамките на 42-о издание на МИДЕМ – Международния панаир на дискове и музикални издания. България бе представлявана на срещата от Явор Милушев, зам.-министър на културата.
       Срещата бе председателствана от г-жа Одил Кентен – генерален директор за образование и култура в ЕК. 
       В своето изказване зам.-министър Милушев постави акцент върху няколко актуални проблема: мястото на културните индустрии в социално - икономическото развитие на обществото; защитата на дигиталното музикално съдържание в Интернет; необходимостта от промени в европейското законодателство в тази област; отговорността на музикалната индустрия за възприемането и разбирането на истинските музикални образци от всички жанрове; музиката като универсално средство за диалог между хората и нейното място сред събитията, с които България ще ознаменува Европейската година на междукултурния диалог.
     Изказването на зам.-министър Милушев бе посрещнато с подчертан интерес. То даде повод на еврокомисаря Ян Фигел да настоява и за конкретни предложения за законодателни инициативи, за да може през 2008 г., последната от мандата на настоящата комисия, да бъде постигнат значим напредък в защитата на авторските права.
      По време на дискусиите се откроиха и още два важни за бъдещето на културните индустрии въпроси. Г-жа Кристин Албанел, министър на културата на Франция, обяви, че приоритет на френското председателство на ЕС (втората половина на 2008 г.) ще бъдат конкретни действия за намаляване на ДДС върху продуктите и услугите на културните индустрии. Холандия от своя страна положи началото на дебат за необходимостта от общо европейско лицензиране.
      Г-н Милушев проведе неформални срещи с еврокомисаря Фигел, с министрите на културата на Франция, Латвия, Словения и Полша, с генералния директор Кентен, президентите на ИМПАЛА и СИЗАК, както и с експерти от ЕК и артисти, участващи в изложението.



Времето