Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Днес В София Европейската Година На Междукултурния Диалог За България

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Днес В София Европейската Година На Междукултурния Диалог За България


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри днес в София Европейската година на междукултурния диалог-2008 за България /ЕГМД 2008/. Той припомни, че на 18 декември 2006 г. Европейският парламент и Съветът на Европа обявиха 2008 г. за Европейска година на междукултурния диалог. В пресконференцията по повод началото на ЕГМД 2008 взеха участие и зам.-министърът на културата Явор Милушев и началник на отдел "Европейски съюз и международно сътрудничество" в МК Петър Миладинов.
        Министър Данаилов сподели, че сред целите на годината ще бъдат повишаване на информираността на европейските граждани за многообразието от култури в Европа, сближаването и обединяването на Европа в името на нейното по-добро бъдеще. Той обясни, че експерти от министерството са подготвили проект, който включва различни прояви за отбелязването на годината у нас. Те ще бъдат реализирани в партньорство с организации от публичния, бизнес- и гражданския сектори. Проектът се нарича “Къща”-та и е одобрен от Европейската комисия на 14 януари т.г.
        „Българският национален проект в рамките на инициативата се нарича "Къща" като символ на обединение, традиции и национални ценности”, посочи заместник-министърът на културата Явор Милушев. „Целта е да се популяризира междукултурния диалог като средство за подобряване на съжителството и взаимното разбирателство, да се подчертае приносът на различните нации към културното многообразие на ЕС”, допълни той.
       Министър Данаилов уточни, че “Къщата” не е материална, изградена от тухли и хоросан, а представлява символично духовно пространство, в което мирно и толерантно от векове живеят българи, гърци, турци, роми, евреи, арменци. „Наскоро към тях започнаха да се присъединяват и англичани, японци и други. Именно културата ни сближава”, заяви министър Данаилов. Той съобщи, че Национален координатор на Годината за България е Министерството на културата, а реализирането на проекта ще се осъществи със съдействието на Министерство на външните работи, Министерство на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Министерство на финансите и други.
        В пресконференцията взеха участие и авторът на логото на годината Кирил Гогов и фотографа Иво Хаджимишев. Той предостави за една година фотоизложбата си, наречена "България - страна на мир и етническа толерантност". Първото събитие от "Къща"-та ще бъде концерт за празнуване на културните различия, който ще се състои в края на март.
        Непосредствено ангажирани в проявите по проекта ще са около 180 участници, но се предвижда и бъдещо развиване на дейностите по него, с което общият им брой ще надхвърли 1000.
Всяка от 27-те страни-членки на ЕС е предложила за свои посланици в европейската инициатива изявени личности. Номинирани за посланици на България са Райна Кабаиванска, Валя Балканска, проф. Богдан Богданов, Меглена Кунева, Стефка Костадинова и др.


 






Времето