Българския Национален Проект „Къща” Беше Обсъден Днес В Гранд Хотел „София” С Представители На Посолствата На Държавите Членки На Ес, На Страните От Югоизточна Европа И На Норвегия, Русия, Украйна, Молдова И Армения

Българския Национален Проект „Къща” Беше Обсъден Днес В Гранд Хотел „София” С Представители На Посолствата На Държавите Членки На Ес, На Страните От Югоизточна Европа И На Норвегия, Русия, Украйна, Молдова И Армения


На 4 февруари 2008 г. в Гранд хотел „София” по инициатива на заместник-министъра на културата Явор Милушев се проведе среща с представители на посолствата на държавите-членки на ЕС, държавите от Югоизточна Европа, както и на Норвегия, Русия, Украйна, Молдова, Армения и др. В срещата взеха участие и представители на Британския съвет, Френския културен институт, Чешкия център, Институт „Сервантес”, Руския културно-информационен център, Полския институт и др.
Целта на срещата беше да се представи българския национален проект „Къща” в рамките на Европейската година на междукултурния диалог 2008, както и да се даде възможност на участниците да предложат своите идеи за съвместни дейности в рамките на Годината, които да бъдат включени в Националния проект.
Срещата беше открита от заместник-министър Явор Милушев, който посочи основните цели на Европейската година на междукултурния диалог 2008, а именно - повишаване информираността на европейските граждани за многообразието от култури в Европа, сближаването и обединяването на Европа в името на нейното по-добро бъдеще. Той определи като основна цел популяризирането на междукултурния диалог като средство за подобряване на съжителството и взаимното разбирателство и необходимостта да се подчертае приносът на различните нации към културното многообразие на ЕС. Проектът „Къща” е определен като символ на обединение, традиции и национални ценности.
Деяна Данаилова – директор на дирекция „ Европейски съюз и международно сътрудничество” и Петър Миладинов – началник на отдел "Европейски съюз и отношения с международни институции" в Министерство на културата представиха целите на националния проект „Къща”, главните участници и партньори, основните събитията, които ще бъдат включени в рамките на проекта, както и българските посланици на Европейската година на междукултурния диалог.
На гостите бе дадена възможност да изкажат своите мнения и предложения за бъдещото развитие на проекта, както и да предложат прояви на своите държави, които да бъдат включени в рамките на българския проект в духа на Европейската година на междукултурния диалог.