На Заседание На Съвета За Защита На Интелектуалната Собственост Бе Решено Създаването На Постоянен Консултативен Съвет Към Зам.–Министъра На Културата Явор Милушев

На Заседание На Съвета За Защита На Интелектуалната Собственост Бе Решено Създаването На Постоянен Консултативен Съвет Към Зам.–Министъра На Културата Явор Милушев


        В Министерство на културата се проведе заседание на Съвета за защита на интелектуалната собственост. Заседанието бе проведено в разширен състав, като в него взеха участие дружествата за колективно управление на авторски и сродни права, както и други неправителствени организации в областта на интелектуалната собственост. Бяха обсъдени редица теми в контекста на предоставената информация от страна на останалите членове бенефициенти на съвета - Агенция “Митници”, Патентно ведомство, ГДБОП, както и новите предизвикателства пред правоприлагащите органи в областта на закрилата на правата върху интелектуалната собственост.
        Прието бе предложението на зам.-министъра на културата Явор Милушев към електронната страница на Министерство на културата да се създаде линк, чрез който да се оповестяват публично резултатите от заседанията на Съвета за защита на интелектуалната собственост, както и взети решения и предстоящи инициативи.
       Зам.-министър Явор Милушев инициира провеждането на открито задание на Съвета за защита на интелектуалната собственост по време на тазгодишния Пролетен панаир в Пловдив. Предложението е това заседание да бъде открито и на него да могат да вземат участие всички желаещи и работещи в областта на интелектуалната и индустриална собственост.
        На заседанието бяха обсъдени въпросите относно правния режим на доставчиците на Интернет-телевизия и по–специално - предлагането от търговски дружества у нас на радио – и телевизионни програми към крайни потребители по така наречения способ Интернет Протокол Телевизия /IPTV/ и WEB TV /Интернет Телевизия/.
       Министерството на културата изрази своето становище, че положението на доставчиците на този вид телевизионна услуга по Интернет по нищо не се различава от положението, в което се намират кабелните оператори, т.е. те трябва да получат предварително разрешение от носителите на права чрез дружествата за колективно управление, за да осъществяват препредаването на програмите законно.
        Известно е, че през месец ноември 2007 г. във Франция бе подписано споразумението „Оливинес”, което създава независим административен орган, който да управлява система от предупреждения и санкции, както и ангажира със съответните задължения държавните институции, доставчиците на Интернет услуги и онлайн платформи и носителите на права.
        Зам.-министър Милушев постави като един от приоритетните въпроси през 2008 г. пред МК и Съвета решаването на проблема със заплащането на дължимите компенсационни възнаграждения от вносителите и производителите на празни носители и копирна техника. Този въпрос вече 10 години стои нерешен. В тази връзка неспазването на законодателните изискванията на чл. 26 от ЗАПСП е недопустимо. С оглед на това Министерство на културата има намерението да изпрати на фирмите вносители на копирна техника и празни носители покана за среща, на която да им бъде разяснен чл. 26 от ЗАПСП и да ги призове доброволно да изпълняват своите задължения и да изплаща дължимите се на носители на авторски и сродните права компенсационни възнаграждения. В случай, че те не започнат да изпълняват закона, Министерство на културата ще започне проверки на тези фирми със съдействието на МВР и прокуратурата във връзка с тяхното санкциониране.
        На заседанието бе решено създаването на постоянен консултативен съвет към заместник–министъра на културата Явор Милушев, в чиито състав влизат представителите на неправителствени организации в областта на авторското право и сродните му права. Консултативният съвет към заместник–министъра ще заседава всеки месец, като на него ще се обсъждат както възникнали текущи въпроси, така и мерки за действие във връзка със спазването правата върху интелектуалната собственост.