Правителството Одобри Намаляването На Щатната Численост На Второстепенните Разпоредители Към Министерството На Културата

Правителството Одобри Намаляването На Щатната Численост На Второстепенните Разпоредители Към Министерството На Културата


       Правителството одобри днес намаляване на щатната численост на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на културата.
        Съгласно §23 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2008 г., числеността на персонала следва да се намали с 12 % в системата на съответния второстепенен разпоредител. Законът прави изключение за организациите и дейностите, за които в нормативен акт е определено, че се финансират въз основа на единни разходни стандарти или нормативи, както и за творческия персонал в културните институти.
        Към министъра на културата има 112 второстепенни разпоредители – това са театри, опери, филхармонии, ансамбли, музеи, галерии, културни институти с национално значение. Спецификата на творческия процес в 112 – те второстепенни разпоредители е такава, че трудът на творческите работници е тясно свързан с този на помощно-техническия персонал. В резултат от осъществяваното вече на няколко пъти оптимизиране на структурите и числеността на персонала всички творчески културни институти работят под критичния минимум от творчески и помощно-технически персонал.
       Министерството на културата направи задълбочен анализ на състоянието на кадрите и задачите, които са поставени за развитието на културните процеси в България. Практиката показва, че направените опити за децентрализация на някои културни институти водят до пълното им закриване поради невъзможността все още общините да ги финансират и управляват ефективно.
        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов днес защити пред Министерския съвет тезата си, че стремежът към оптимизиране на управленския капацитет в България не бива да води до нарушаване на баланса и експертния потенциал на структурите, призвани да извършат реформите в новите икономически отношения. 
        През януари 2008 г. Министерството на културата съкрати от своя управленски щат 19 бройки, което представлява 12 % от общата численост на Администрацията на Министерството на културата. Днес Министерството на културата получи одобрението на Министерския съвет за съкращаване от 112-те второстепенни разпоредители на още 196 бройки. Съкращението е извършено на пропорционален принцип, без преференции за нито едно от поделенията в системата на Министерството на културата.
       Общият брой на съкратените от месец февруари 2008г. в системата на Министерството на културата е 215 бройки.


Водещи новини

Времето