Изложба На Съвременна Българска Живопис Се Открива В Скопие

Изложба На Съвременна Българска Живопис Се Открива В Скопие


        На 21 февруари 2008 г. в старата турска баня в Скопие – Чифте Амам ще бъде открита изложба Българска съвременна живопис. Експозицията включва творби на Елена Панайотова, Гордън Картър и Димитър Яранов – утвърдени автори, както на местна, така и на международна сцена. Изложбата ще бъде достъпна за публиката в продължение на три седмици. Тя се организира от Македонската национална галерия и е подкрепена от Държавния културен институт към Министъра на външните работи на България и българското посолство в Скопие.
        Гордън Картър е роден в САЩ, но живее в България от седем години. Преди това е живял в Румъния. Член е на Съюза на българските художници (СБХ) и е носител на няколко национални награди. В периода 2006-2007 е бил уредник на Видинската градска галерия “Никола Петров”.
        Елена Панайотова е утвърден творец в областта на живописта, графиката и съвременното изкуство. Художничката е куратор на Второто международно биенале за съвременно изкуство в Шумен - 2006.
        Димитър Яранов - син на големия български класик Атанас Яранов – Шаро, е от поколението на първите български неоконцептуалисти. В творчеството си той изследва проблемите на света в контекста на глобализацията и с акцент върху толерантността като противовес на насилието и несправедливостта.
        Тезата около, която е изградена изложбата е свързана със състоянието на съвременна живопис и характера на посланието в концептуалната живопис – жанр, който се превръща в преобладаващото съвременно изкуство на България.
        Куратори на изложбата са Менка Карапашовска (Национална галерия на Република Македония) и Йово Панчев (Държавен културен институт към Министъра на външните работи на България).



Водещи новини

Времето