България Ще Се Присъедини Към Международната Инициатива „Ще Запаля По-Малко Светлини”

България Ще Се Присъедини Към Международната Инициатива „Ще Запаля По-Малко Светлини”


      Днес, 15 февруари 2008 г., България за първи път ще се присъедини към международната инициатива на италианското национално радио RAI от 2005 г. „Ще запаля по-малко светлини”. Тази година тя протича под патронажа на Европейския парламент и е по повод годишнината от подписването на Протокола от Киото. Идеята е на 15 февруари в интервала от 18:00 до 19:30 ч. за определен промеждутък от време да бъде загасено осветлението на монумент, площад или историческа сграда в различните държави.

     Тази вечер, 15 февруари 2008 г., между 18:00 и 18:10 в София ще бъде изгасено осветлението на Народния театър „Иван Вазов”. В интервала 18:00 – 19:30 ч. за определено време ще бъдат изключени светлините на Колизеума, Пантеона и Фонтана Ди Треви в Италия.

     За първи път в инициативата се включват и други европейски страни. Европейският парламент, под чийто патронаж протича събитието, също ще изгаси осветлението си. Във Великобритания лично принц Чарлз се ангажира с каузата за икономия на енергия и в Лондон Министерството на външните работи ще изгаси светлините си за 10 минути, а в Единбург, който е побратимен град на Киото, ще бъдат спрени светлините на Замъка Единбург. Виена ще „изгаси” Пратера, Париж също ще се присъедини към инициативата. На тази дата всички посолства на държавите членки на ЕС в Италия ще потънат в мрак за 10 минути, за да се подчертае европейския характер на инициативата.

        Италианската осведомителна агенция АНСА съобщи: “И България се присъедини към инициативата: тази вечер ще бъдат загасени светлините на Националния театър в София, един от символите на страната”. АНСА уточнява, че в Италия към кампанията “Ще запаля по-малко светлини” са се присъединили Министерството на околната среда, 500 общини, Италианския Парламент и Сената, големите дистрибуторски вериги ИКЕА, Коин, Иперкооп, а МакДоналдс ще предлага днес вечеря на свещи.


Водещи новини

Времето