Изложба ”15 Години Международен Пленер Art Керамика -Троян” Се Открива На 5 Март В Националния Център За Съвременно Изкуство

Изложба ”15 Години Международен Пленер Art Керамика -Троян” Се Открива На 5 Март В Националния Център За Съвременно Изкуство


        Изложба  „ 15 години Международен пленер „Art Керамика-Троян” се открива на 5 март  2008 г. в  Националния Център за съвременно изкуство – София на  ул. „Шипка”6  в София.
        Пленерът се организира ежегодно от 1993 г. в ателиетата на Средното художествено училище за приложни изкуства ”Проф. В. Колев”- Троян. Организатори на пленера са Христо Йонков – керамик и директор на училището и проф. Красимир Джидров от Националната художествена академия. В досегашните 15 издания на пленера са участвали 372 автори от 28 страни, от тях 187 български и 185 чуждестранни художници. Мотото на симпозиума е  „Художникът и Глината”. В него участват както керамици, а така също и художници от други жанрове, изкушени от обаянието на глината, водата и огъня.
        Изложбата представя част от събраната колекция, собственост на училището. В експозицията са включени 85 автори от Америка до Япония, сред тях са и 41 утвърдени български керамици, живописци, скулптори, текстилци.
        Целта на изложбата е да се покаже многообразието от подходи и художествени интерпретации в арт керамиката през 15-те издания на пленера. Идеята е впоследствие творбите да бъдат експонирани в Галерия за съвременна керамика в гр. Троян, където те са създадени. Организаторите се надяват, че това културно събитие ще продължи да привлича артисти от различни краища на света.
        Изложбата може да бъде видяна до 19 март 2008 г. в Националния Център за съвременно Изкуство.


Водещи новини

Времето