На 28 Февруари В Министерство На Културата Се Проведе Консултативен Съвет По Въпросите На Авторското Право

На 28 Февруари В Министерство На Културата Се Проведе Консултативен Съвет По Въпросите На Авторското Право


        На 28.02.2008г. в Министерството на културата се състоя първото заседание на Редовния консултативен съвет по въпросите на авторското право и интелектуалната собственост към заместник-министъра на културата Явор Милушев. В съвета участват неправителствените организации, развиващи дейност в областта на интелектуалната собственост.
        Основна тема на заседанието беше анализ на специалния доклад на Международния алианс за интелектуална собственост във връзка с предстоящия преглед по раздел 301 „Специален” на правителството на САЩ.
        Всички организации отчетоха положителните констатации в доклада. Независим експерт предложи, че след като вече сме държава-членка на Европейския съюз не е необходимо да следваме стриктно изискванията на съюза и да бързаме при изпълнение на Директивите. Заместник-министър Милушев заяви категоричната си позиция, че няма да допусне нито пренебрегване на директивите на нашите европейски партньори, нито забавяне на изпълнението им и изрази увереност, че Министерството на културата неотклонно ще следва политика на борба с пиратството, като специално подчерта новата политика в областта на правоприлагането и постави акцент върху успехите на отдел „Инспекторат”.
        В изказването си пред Редовния консултативен съвет, заместник-министър Явор Милушев заяви:„ - Убеден съм, че МК трябва да създава нови условия, и това е моята ключова дума – нови условия, за стимулиране на бизнеса с културни продукти. Убеден съм също, че балансът между правата на авторите, които създават културни продукти със защитено съдържание и индустриите, които използват тези продукти се осъществява след създаването на ясни законови норми и регламенти. В противен случай бизнесът със защитено съдържание ще се развива в постоянна прогресия, но за сметка на авторите, което ще тласне развитието на културните процеси в обратна посока и ще доведе до нежелана културна регресия. Във втория случай задоволяването на пазара ще доведе до спад на качеството на културните процеси и до активно функционираща субкултура. МК ще следва политика за защита на правата на авторите, на създателите на културни продукти със защитено съдържание, както и политика за защита на интелектуалната собственост. Това в никакъв случай не означава, че защита на интелектуалната собственост е еднопосочна политика в полза на лицата, които правят бизнес като ползват творческите постижения на авторите, интелектуални продукти със защитено съдържание.
        Убеден съм, че МК трябва да бъде в услуга както на авторите, които създават културни продукти със защитено съдържание, така и на тези, които чрез тях извършват стопанска дейност, за да задоволяват културните потребности.”

        Заседанията на Редовния консултативен съвет ще предхождат заседанията на Съвета за защита на интелектуалната собственост, по време на които заместник-министърът ще информира своите колеги-членове за проблемите и предложенията, направени на заседанието.

        На заседанието на Редовния консултативен съвет по въпросите на авторското право и интелектуалната собственост към заместник-министъра на културата Явор Милушев присъстваха представители на 18 неправителствени организации, работещи в тази област:

1. НАЗИП - ЕВГЕНИЯ ЗАХАРИЕВА
2. АРСИС КОНСУЛТИНГ / BSA - ВЕЛИЗАР СОКОЛОВ
3. ПРОФОН - МАРИАНА ЛАЗАРОВА
4. МУЗИКАУТОР- ЦЕЦА ЕФТИМОВА, МАРИАНА АНДРЕЕВА
5. ТЕАТЕРАУТОР - МАЙА ИЛИЕВА
6. ИЗА-АРТ И БУЛРЕПРО И КОПИ - АЛЕКСАНДЪР РАДОСЛАВОВ
7. ЕАЗИПА - КИРИЛ ИКОНОМОВ, РАЛИЦА КАНАЛЕВА
8. СДРУЖЕНИЕ ”НЕХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА” - ЕВГЕНИЯ БОЖИЛОВА
9. ИНТЕРФИЛМАРТ - ЗДРАВКА СИРАКОВА
10. ЮСАУТОР - АТАНАС КОСТОВ ВАЛЕНТИНА ДАИЛОВА
11. МУЗ. КЪЩА”ФАКТОР” - ВЕСЕЛИН ТОДОРОВ
12. АБФП - ПЕТЪР ОДАДЖИЕВ
13. ГЕОРГИ САРАКИНОВ – НЕЗАВИСИМ ЕКСПЕРТ
14. АБРО - РАДОМИР ЧОЛАКОВ
15. БУЛАКТ - ВЕЛИСЛАВА ДИМИТРОВА
16. БАМП - ИНА КИЛЕВА
17. АРТИСТАУТОР - ИВАНКА ГЕОРГИЕВА
18. СЪЮЗ НА ПРЕВОДАЧИТЕ В БЪЛГАРИЯ - МАРИЯ ПЕТКОВА




Водещи новини

Времето