Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Участва В Тържествата, Посветени На 130-Ата Годишнина От Освобождението На България

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Участва В Тържествата, Посветени На  130-Ата Годишнина От Освобождението На България


           Министърът на  културата проф. Стефан Данаилов ще участва в тържествата, посветени на 130-годишнината  от Освобождението на България.
           На 2 март 2008 г. министър Стефан Данаилов ще ръководи  Тържественото събрание на Националния комитет  за честване на 130-ата годишнина от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност, което ще започне в 16.00 часа в зала 7 на НДК в София.   Министърът на културата проф. Стефан Данаилов е председател на Националния комитет за честване на 130-ата годишнина от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност под патронажа на президента на Р България Георги Първанов. 
        На Тържественото събрание членове на Националния комитет  за честване на 130-ата годишнина от Освобождението на България ще бъдат наградени с почетни плакети.
        В 17.00 часа на 2 март във фоайето на 3-ия етаж на НДК в присъствието на министъра на културата проф. Стефан Данаилов ще бъде открита изложба на копия от гравюри за Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. – от изданията на „Тhe Illustrated London news”,  „La guerre d’Orient” и „L’ Illustration”. Организатори на тази изложба са НДК и Френски културен институт – София.
        В 17.30 часа на 2 март във фоайето на 3-ия етаж на НДК ще бъде открита и юбилейната изложба „130 години Освобождение”, организирана от Министерството на културата на Р България и вестник „Стандарт”. Тя ще бъде официално открита от министъра на културата проф. Стефан Данаилов и от главния редактор на вестник „Стандарт” Славка Бозукова. Куратор на изложбата е проф. Николай Бошев. Експозицията  включва едни от най- емблематичните картини, намиращи се в художествените галерии и музеи в страната, между тях са „Шипка” /1935/ на Илия Петров, ”Маневри при връх Св. Никола” /1904-1906/ на Ярослав Вешин, „На Балкана през 1877” на Йоан Левиев и „Клетва” /1966/ на Светлин Русев.
 
         На 2 март министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще присъства и на тържествения концерт, посветен на 3 март – Националният празник на Република България. Концертът започва от 18.00 часа в зала 1 на НДК и се организира от Националния комитет за честване на 130-ата годишнина от Освобождението на България и възстановяване на българската държавност. 
        В програмата на концерта са включени изпълнения на Симфоничния оркестър и смесен хор на БНР, на Представителен гвардейски духов оркестър на Българската армия, на солистите от Софийска опера  Сара-Нора Кръстева и Емил Йорданов, на ансамбъл „Росна китка”,  балет „Дива”, както и на млади таланти от Държавното музикално училище „Л. Пипков”.
        Симфоничният оркестър и смесен хор на БНР ще изпълнят „Къде си, вярна ти любов народна” по музика и текст на Добри Чинтулов, „Хубава си, татковино” по музика на Емануил Манолов и текст на П. Р. Славейков и  „Топчето пукна”  и „Песен на панагюрските въстаници” по текст на Иван Вазов. Актьорът Иван Налбантов ще изпълни „На прощаване” от Христо Ботев. Ансамбълът при Националното училище за танцово изкуство ще представи празничната композиция „От корен до върха” по музика на Коста Колев и Петър Петров, хореография – Христо Иванов. Ансамбъл „Росна китка” с художествен ръководител Бисер Григоров ще представи танцова композиция по музика на Стефан Мутафчиев и хореография на  доц. Петър Григоров. 
        Постановката на празничния концерт в зала 1 на НДК е на проф. Хачо Бояджиев.     
       
        На 3 март в 11.00  часа министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще присъства на церемонията за издигане на националното знаме и полагане на венец пред паметника на Незнайния войн в София.


Водещи новини

Времето