Прессъобщение

Прессъобщение


        Министерството на културата беше информирано днес, 10 март 2008 г. сутринта за извършената кражба на две картини от експонираната в НДК изложбата „На теб, Българийо свещена…”, посветена на 130-годишнината от Освобождението на България.
        Става дума за две изключително популярни работи на руския художник Василий Верешчагин и на българския художник Николай Павлович („На Шипка всичко е спокойно” и „Пробуждането на България”). Инспекторатът по опазване на движимите паметници на културата на Министерството на културата веднага изпрати свой представител за оглед и установяване на количеството експонирани предмети в изложбата и в момента е в постоянно взаимодействие със специализираните органи на МВР, Прокуратурата и Държавна агенция „Митници”.
        Инспекторатът ще информира всички специализирани институции в страните членки на ЕС с молба издирването на откраднатите картини да се прехвърли върху територията на ЕС. Ще се свържем и с Федералната агенция по култура и кинематография на Русия, която се занимава с движими паметници на културата, тъй като обект на посегателство е руски автор.




Водещи новини

Времето