Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Благодарствено Писмо До Министъра На Вътрешните Работи Румен Петков

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Благодарствено Писмо До Министъра На Вътрешните Работи Румен Петков


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов изпрати благодарствено писмо до министъра на вътрешните работи Румен Петков по повод разкриването на кражбата на картините от експонираната в НДК изложба „На теб, Българийо свещена…”, посветена на 130-годишнината от Освобождението на България. В писмото на министър Данаилов се казва:
        „Изразявам  своята голяма благодарност за изключително професионалните и бързи действия на служителите от  Министерството на вътрешните работи във връзка с извършената нагла кражба на 09.03.2008г. на две безценни живописни платна от изложбата „На теб Българийо свещена...” в Националния дворец на културата.
       В извънредно кратък срок полицаите от Четвърто Районно полицейско управление – гр. София, установиха и задържаха извършителя, а двете откраднати картини бяха намерени непокътнати. Бързината и професионалните действия на Вашите служители недвусмислено говорят за много добрата организация на работа в Министерството на вътрешните работи.
        Всички участващи в тази изложба художествени творби имат изключително висока стойност, не само като произведения на изкуството, но и като свидетелство за събития от нашата история, довели до съществуването на България като независима държава.
        Още веднъж изразявам голямата благодарност на всички работещи в сферата на опазването на културното наследство на България и се надявам на бъдещо ползотворно сътрудничество между Министерството на вътрешните работи и Министерството на културата при съхранението   и представянето на голямата българска култура и дух.
        БЛАГОДАРЯ ВИ!”
 
 
       Столичната полиция задържа 26-годишния Антоний Чакъров, който е откраднал двете картини – „Пробуждането на България” на Николай Павлович, собственост на Националната художествена галерия, и „На Шипка всичко е спокойно” на Василий Верешчагин, собственост на бизнесмена Васил Божков - от изложбата в НДК, посветена на 130-годишнината от Освобождението на България. Крадецът е бил задържан след оперативен сигнал в Четвърто районно полицейско управление. Впоследствие е била установена заложната къща, в която Чакъров е заложил картините за 50 лв.
       Извършителят многократно е регистриран за кражби, включително и на книги. В момента той е Четвърто РПУ и е задържан за 24 часа. Прокуратурата ще поиска 72-часова мярка за задържане. Иззети са всички договори от заложната къща заедно с данни за лицата, които са залагали през последните дни, и така е бил установен извършителят. Собственикът на заложната къща е обяснил, че Чакъров е представил картините като семейно наследство.
       Началникът на Столична дирекция "Полиция" Румен Стоянов уточни, че Чакъров е признал вината си при първоначалния разпит. В момента охранителна полиция извършва проверка на фирмата, която е охранявала НДК по време на кражбата.
       Директорът на НДК Христо Друмев заяви, че подобни изложби повече няма да бъдат правени във фоайетата на двореца, тъй като те са много трудни за охрана и за целта ще бъде оборудвана специална изложбена зала.
 
 
 
 
 
 


Водещи новини

Времето