Инспекторатът По Опазването На Движимите Паметници На Културата Към Министерството На Културата Проверява Фондовете На Национален Парк-Музей „Шипка – Бузлуджа”

Инспекторатът По Опазването На Движимите Паметници На Културата Към Министерството На Културата  Проверява Фондовете  На Национален Парк-Музей „Шипка – Бузлуджа”


Министърът на културата проф. Стефан Данаилов разпореди проверка на фондовете на Национален парк-музей ”Шипка – Бузлуджа”. От фондовете на НПК „Шипка – Бузлуджа” е констатирана липсата на 3 лафета (носачи на оръдия) – исторически реликви от Руско – турската освободителна война. Инспекторатът по опазването на движимите паметници на културата към Министерството на културата ще установи фактическото състояние на музейните фондове на място и ще бъдат взети строги мерки срещу всички служители, които не са изпълнили законовите изисквания за опазване на движимите паметници на културата. След приключване на проверката Министерство на културата ще информира Прокуратурата за всички констатирани закононарушения.
 По-рано днес МВР съобщи, че при оперативно – издирвателни мероприятия лафетите и дървените колела към тях са открити в частна постройка в с. Долно Изворово, общ. Казанлък. Постройката е собственост на И.Д. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 195 от НК.
 
 


Водещи новини

Времето