Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Съболезнованията Си На Семейството И Близките На Арх. Теофил Теофилов

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Съболезнованията Си На Семейството И Близките На Арх. Теофил Теофилов


Министърът на културата проф. Стефан Данаилов изпрати съболезнованията си на семейството и близките на арх. Теофил Теофилов. В съболезнователния адрес на министър Данаилов се казва:

„Позволете ми да изкажа своите най-дълбоки и искрени съболезнования за загубата на изтъкнатия български архитект Теофил Теофилов. Той беше изключителен специалист по опазване на паметниците на културата и не случайно една от последните му творби – въздигането на църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново – получи широко обществено признание.
Неговите високи постижения в областта на реставрацията и консервацията на недвижимото културно наследство са впечатляващи. Този наш даровит архитект е автор на възстановяването на много от паметниците в Националния исторически и археологически резерват „Плиска – Преслав”, като Кръглата църква и Голямата Базилика, както и на обекти в други резервати. По негови проекти бяха възстановени емблематични архитектурни и исторически паметници в старата българска столица, ценни обекти от културното наследство във Великотърновска и Ловешка област. Архитект е на новоизградения Музей в Плиска. Изключително голям е неговият принос в опазване на историческите и архитектурни паметници в град Копривщица. Неговата огромна творческа дейност беше съпроводена с авторството на значителни научни трудове и публикации в областта на реставрацията и консервацията на културното наследство, с активното му участие в престижни международни научни конференции и симпозиуми.
Архитект Теофилов е бил директор на Националния музей на българската архитектура. Той заслужено беше удостоен с много награди на Съюза на архитектите в България, както и със званието „Почетен гражданин” на Велико Търново. С този град е свързан и неговият живот – бил е кмет на града, тук е осъществявал по-голямата част от творческите си планове. С него и неговото творчество ще бъде свързан и друг град на България, който също е с богато културно и историческо минало – родният град на архитект Теофилов – Копривщица.
От името на служителите на Министерството на културата и лично от мое име приемете още веднъж най-искрени съболезнования.
Поклон пред светлата му памет!”




Водещи новини

Времето