България Предложи На Страните От Югоизточна Европа Създаването На Постоянна Група За Мониторинг На Културното Наследство В Региона

България Предложи На Страните От Югоизточна Европа Създаването На Постоянна Група За Мониторинг На Културното Наследство В Региона


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов предложи създаването на постоянна група за мониторинг на културното наследство в Югоизточна Европа, която да работи под егидата на Съвета на министрите на културата. Предложението бе направено на провеждащата се днес в хърватската столица Загреб Среща на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа. Основа за бъдещата група за мониторинг ще бъде създадената вече мрежа от експерти в рамките на Регионалната програма на Съвета на Европа за културно и природно наследство. Министър Стефан Данаилов подчерта, че идеята вече има подкрепата на Съвета на Европа и дори нещо повече – от организацията са на мнение, че групата за мониторинг може да бъде разширена и да обхване страните от Черноморския регион.
        Хърватският министър на културата Божо Бишкупич, чиято страна председателства в момента Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа, делегациите на форума в Загреб и представителите на Съвета на Европа и на Европейската комисия приветстваха идеята на България, посочвайки и много успешното предходно българско председателство на Съвета.
        Министър Стефан Данаилов покани съседните страни от региона да се включат в нашия национален проект „КЪЩА”, с който България участва в Европейската година на Междукултурния диалог. На форума в Загреб българският проект беше официално представен. Държавите от Югоизточна Европа могат да се включат в българската „КЪЩА” с участие в голяма пътуваща фотоизложба на традиционни свои къщи, показвайки характерни забележителности от националното си културно наследство.
        Форумът на министрите на културата в Загреб обсъди конкретни действия по Регионалните програми за опазване на културното богатство и културното многообразие на региона. От 11.04.2008 г. председателството на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа се поема от Гърция.  



Участниците в Срещата на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа на 14 март в Загреб, Хърватия /отляво надясно на първия ред / - министърът на културата на Република Сърбия Воислав Брайович, министърът на културата на Р България проф. Стефан Данаилов, министърът на културата на Хърватия Божо Бишкупич, министърът на културата на Босна и Херцеговина Средое Нович, министърът на културата на Република Черна гора Бранислав Мичунович

 
 
  СЛОВО НА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА ПРОФ. СТЕФАН ДАНАИЛОВ НА СРЕЩАТА НА СЪВЕТА НА МИНИСТРИТЕ НА КУЛТУРАТА ОТ ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА
 
 
        „Уважаеми колеги министри,
        Скъпи гости и участници,
 
        Позволете ми на първо място да изразя своята благодарност към Хърватското председателство на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа за отличната работа по организирането на поредната наша среща, както и за топлото гостоприемство.  
 
        Нашият съвет съществува вече три години. В качеството ми на предходен Председател на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа се чувствам задължен да направя кратък обзор на постигнатото през периода на Българското председателство (1 април 2006 г. – 31 март 2007 г.). България домакинства две срещи на нашия Съвет: през м. юни 2006 г. във Варна и през м. март 2007 г. в София.
 
        Сред централните въпроси, разглеждани и на двата форума, бяха регионалните инициативи в областта на културното наследство. Вследствие на Декларацията „Комуникация и наследство”, приета от държавните глави на страните от Югоизточна Европа в Опатия, Хърватия, на 1 юни 2006 г., приехме Стратегия за откриване, опазване, устойчиво използване и популяризиране на Културните коридори на Югоизточна Европа и постигнахме съгласие върху свързания с нея План за действие.  Представена бе съвместната инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия – Регионална програма за културно и природно наследство на Югоизточна Европa. Форумът реши да интегрира и използва приоритетно Регионалната програма като инструмент за регионално сътрудничество и да осъществи горепосочения План за действие, използвайки съществуващата експертна мрежа на Програмата.
 
          Постигнахме общо съгласие, че сътрудничеството с Европейската комисия и Съвета на Европа остава един от приоритетите в работата на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа. Също така приехме Решение за институционализиране на Плана за действие за културно сътрудничество в Югоизточна Европа като оперативен инструмент, подпомагащ творчеството и транснационалното разпространение на култура, мобилността на творците и движението на културни и художествени продукти и творби. Същевременно влязохме в диалог с други регионални организации и проекти като Централно-Европейската инициатива, Киевската инициатива, успяхме да привлечем и нови членове на Съвета, като Босна и Херцеговина, както и да разширим интереса към нашата работа на страни – наблюдатели.
 
        Разбира се, аз съм твърдо убеден, че всички тези дейности ще продължат да се развиват и занапред в рамките на следващите председателства на Съвета, защото налице е политическата ни воля да подкрепяме такива инициативи, които имат ярко изразено регионално измерение. Затова и няма да скрия задоволството си от досегашното ни добро сътрудничество със Съвета на Европа и по-специално - с инициираната от тази организация, съвместно с Европейската комисия, Регионална програма за културно и природно наследство (2003-2009). Тя се превърна в твърде важен фактор за подкрепа на наследството, за неговото опазване и устойчиво използване. Струва ми се, че в нея е скрит още неизползван потенциал. Затова и си позволявам днес тук да обявя едно българско предложение, а именно: създадената мрежа от експерти в рамките на Регионалната програма за културно и природно наследство в Югоизточна Европа да прерасне в постоянна група за мониторинг на културното наследство в региона, която да работи в рамките на Регионалната програма и да бъде под егидата на Съвета на министрите. Според мен решаването на този въпрос изисква политическа подкрепа на най-високо равнище. Разработването на нейния правилник за дейност и мандат предлагам да оставим на нашите експерти. Но няма да скрия, че тази идея ни бе подсказана отново, както при основаването на нашата организация, от дейността на Северния съвет и работещата към него Група за постоянен контрол на културното наследство. Съветът на Европа от своя страна приветства тази инициатива. Нещо повече, от организацията са на мнение, че в бъдеще тази мрежа може да бъде разширена и да обхване  и страните от Черноморския регион.
 
        Регионалната програма на Съвета на Европа ни предлага и друг, изключително важен метод за утвърждаване на ролята на културата и културното наследство. Става въпрос за нейния трети компонент - Пилотния проект за местно развитие.   Мисля, че все още не сме осъзнали в достатъчна степен неговата важност за утвърждаване на новата философия по отношение на културата като фактор за развитие.  Ето защо призовавам да консолидираме нашите усилия за бъдещото приложение на проекта.
 
        Бих желал да изразя своята подкрепа и за още една инициатива на Съвета на Европа, с изключително важна за нашия регион перспектива - Бялата книга за междукултурния диалог. По наше мнение тя представлява дългосрочна стратегия, на базата на която да се развиват културните политики на отделните страни. В тясна връзка с Бялата книга е Европейската година на междукултурния диалог 2008. Тази инициатива на Европейската комисия е една от първите практически стъпки в реализацията на идеите на Бялата книга. По-късно днес ще представим и българския национален проект „Къща”, както и някои наши идеи за включването на всички страни от региона в него.
 
        Големи възможности за активизиране на културното сътрудничество в региона ни предоставят и редица международни инструменти на ЮНЕСКО, като Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване. След влизането й в сила през м. март 2007 г., на сегашния етап вече от значение са аспектите по прилагането и ефекта от това. Смятам, че тук можем да намерим широко поле за взаимодействия. Също така следва да придадем необходимото значение и на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство. Бих искал да ви информирам, че само преди месец в София се проведе Втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство. Поехме това домакинство, водени от убеждението, че неоценимото разнообразно фолклорно и етнографско богатство не е застинало в своите форми изкуство, а съкровищница от живо духовно наследство, неизчерпаем източник на творческо вдъхновение и днес.
 
        Накрая ми позволете да изразя своята увереност, че днешната ни среща ще даде своя принос за бъдещото ни сътрудничество и ще продължи да работи за утвърждаване на ролята на нашия Съвет като един от важните   органи в региона на Югоизточна Европа.  
 
         Напълно съм убеден, че със солидарни усилия можем да представим автентичния образ на Югоизточна Европа, да дадем знак, че регионът може да мисли и говори със собствен глас, да отстоява своя визия за културно взаимодействие помежду ни, както и с европейските и международни партньори. Координираните действия в тази посока ни карат днес да се чувстваме по-близки, по-откровени един към друг, по-активни във всички нива на политическия и културен диалог.
 
          Благодаря за вниманието.”


Водещи новини

Времето