На 19 Март В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Ще Бъдат Представени Колекции С Творби На Марк Шагал И Ролан Удо

На 19 Март В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Ще Бъдат Представени Колекции С  Творби На Марк Шагал И Ролан Удо


       На 19 март 2008 г. /сряда/ от 18.00 ч. в „Нова зала” на Националната галерия за чуждестранно изкуство ще се открие изложба на две колекции с  художествени творби на световните  майстори Марк Шагал и Ролан Удо.
        Колекцията ГРАФИЧНИ ТВОРБИ НА МАРК ШАГАЛ- ЛИНИЯ, СЛОВО, ЦВЯТ  се излага за първи път и включва девет творби на автора. Националната галерия за чуждестранно изкуство притежава няколко графични произведения на Шагал. Част от творбите са от библейския му цикъл, върху който той работи от 1954 до 1967 година. Галерията притежава и една творба по романа „Мъртви души” на Гогол.
        Изложбата РОЛАН УДО – ЖИВОПИС включва 38 живописни творби и се показва като цялостна колекция за първи път от 10 години. Тя се посвещава на 110 – годишнината от рождението на художника. Националната галерия за чуждестранно изкуство притежава значителна колекция от негови творби, като част от картините са изложени в самостоятелна зала от постоянната експозиция и са добре познати на зрителите. Сега, след повече от две десетилетия от основаването на Галерията, ще бъдат показани и останалите работи от фонда на галерията, които вече са реставрирани.
        Изложбите се организират съвместно с Френския културен институт в София в рамките на програмата, посветена  на 20 март - Международния ден на франкофонията.
           
                       


Времето