Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Се Срещна Днес С Министъра На Културата И На Туризма На Република Индонезия Джеро Уачик

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Се Срещна Днес С Министъра На Културата И На Туризма На Република Индонезия Джеро Уачик


        Днес в зала „Колегиум” на Министерството на културата се проведе работна среща на министъра на културата на Република България проф. Стефан Данаилов и министъра на културата и на туризма на Република Индонезия Джеро Уачик. Това е първо посещение на индонезийски министър на културата от м. август 1986 г. насам. На срещата присъства и зам.-министърът на културата Явор Милушев.
        „Дойдохме с голяма делегация, защото считаме България за важен наш партньор”, каза министър Уачик. Двамата министри обсъдиха политиките в областта на културата в Индонезия и България и споделиха конкретни практики от страните си. „Ние знаем, че България има богато историческо наследство и искаме да помогнем за популяризирането му”, каза министър Уачик. Той покани министър Стефан Данаилов да посети Индонезия, където тази година през есента ще се проведе Световна среща за културата.
         „Отдаваме необходимото значение на създаването на договорно-правна база за развитие на културните отношения между България и Индонезия в новите условия на членството на страната ни в ЕС и на възможностите, които предоставя партньорство между ЕС и АСЕАН. Очакваме индонезийската страна да се произнесе по връчения през декември 2005 г. български проект за Спогодба за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката”, подчерта министър Стефан Данаилов. Такива споразумения България има с много държави и те са основа за реален обмен на творци.
        Индонезийският министър на културата и на туризма Джеро Уачик ще посети в събота премиерата на „Турандот” в обновената Национална опера. В Индонезия няма опера и министър Уачик прояви голям интерес към този наш културен институт. По-късно утре той ще разгледа културно-исторически паметници в Пловдив.
        Министър Данаилов подари на индонезийския гост сребърна реплика на пръстен печат с крилат феникс от 4 в. пр. Хр., намерен през 2000 г. в Старосел и книга за България. Министър Уачик подари на проф. Данаилов книги и албуми за Индонезия и традиционна индонезийска риза.

 


отляво надясно: зам.-министърът на културата на Р България Явор Милушев, министърът на културата на  България проф. Стефан Данаилов, министърът на културата и на туризма на Р Индонезия Джеро Уачик и извънредният и пълномощен посланик на Република Индонезия в Република България Имануел Роберт Инкириванг





Водещи новини

Времето