Стефан Драгостинов Е Удостоен С Престижен Международен Приз

Стефан Драгостинов  Е Удостоен С Престижен Международен Приз


        В писмо до министъра на културата проф. Стефан Данаилов проф. Милена Моллова – директор на Департамент „Музика” в Нов български университет съобщава, че една от най - авторитетните институции в областта на изкуството и културата – Международният комитет World Master’s Festival in Arts & Culture в Сеул, Корея, е огласил своето решение за удостояване на Стефан Драгостинов със званието „Световен майстор” сред номинирани от цял свят творци.
        Формулировката на званието гласи: „За изключителни постижения в областта на традиционната музика” . Този международен приз се дава за цялостната дейност и принос на Стефан Драгостинов в областта на изследването и развитието на националната музикална традиция и за нейното съхраняване и продължаване в съвременния свят без граници, за приобщаването на българската културна идентичност към световната съкровищница на духовните ценности.
        Стефан Драгостинов, който на 11 април 2008 г. навършва 60 години, има в своята творческа биография първи награди за симфоничните си опуси от оспорвани международни конкурси в Холандия – („Гаудеамус”), Италия - („Щокхаузен”), Португалия - („Фернандо Песоа”), Франция - („Гран При - Фондация Франция”) , Венецуела - („Симон Боливар”).
        Маестро Драгостинов е автор и на знаменитата „Симфония за мира”, написана през 1984 г. по поръчка на Ротари Интернешънъл, обиколила световните сцени и радиостанции като символ на единението на народите за мир.