Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Валидира Официално Пощенски Карти, Посветени На Юбилейни Годишнини На Известни Български Актьори

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Валидира Официално Пощенски Карти, Посветени На Юбилейни Годишнини На Известни Български Актьори


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов валидира днес заедно с председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков пощенски карти, посветени на юбилейни годишнини на известни български артисти. Церемонията се състоя днес, 27 март в Музея на съобщенията в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения /ДАИТС/ в София. Тържествената церемония се проведе по случай Международния ден на театъра – 27 март.
        Пощенските карти, посветени на юбилейни годишнини на именити артисти, се пускат в употреба от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. Четирите илюстровани карти са на артистите Адриана Будевска (1878-1955), Стефан Киров (1883-1941), Стоян Бъчваров (1878-1949) и Георги Стаматов (1893-1965).
        Тиражът на пощенските карти е само по 900 броя от всяка. Автор на проектите е художникът Росен Тошев.
Министърът на културата проф. Стефан Данаилов благодари на ДАИТС за активната роля в отбелязване на годишнини, свързани с българския театър и кино и посочи, че това е част от биографията на България. „За младите колеги е важно да знаят откъде е тръгнал българският театър”, посочи министър Данаилов. 
        През 1995 г. със серия от 6 пощенски марки беше отбелязана честваната в цял свят 100-годишнина на киното. В тази серия, наред с най-известните световни актьори, беше отразено и творчеството на Невена Коканова и Катя Паскалева. През 2005 г. ДАИТС се присъедини към честваната 90-годишнина на българското кино с блок от 4 пощенски марки, чиято тема беше „История на киното”. През 2006 г. бяха издадени 4 илюстровани пощенски карти, отразяващи творчеството на любимите български актьори – Апостол Карамитев, Невена Коканова, Григор Вачков и Катя Паскалева. През 2007 г. на филателния пазар излезе серия от 3 пощенски марки, посветени на годишнини от рождението на Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов и Иван Димов.