Днес В Министерството На Културата Бе Подписано Споразумение За Взаимно Сътрудничество Между Сдруженията За Колективно Управление И Защита На Авторски И Сродни Права „Булрепро И Копи” И „Копи Бг”

Днес В Министерството На Културата Бе Подписано Споразумение За Взаимно Сътрудничество Между Сдруженията За Колективно Управление И Защита На Авторски И Сродни Права „Булрепро И Копи” И „Копи Бг”


        Днес в Министерството на културата по инициатива на зам.-министъра на културата Явор Милушев се проведе официална среща между представители на Сдружението на автори и издатели за колективно управление на правата за възпроизвеждане по репрографски начин „БУЛРЕПРО И КОПИ” и Сдружение за колективно управление и защита на авторски и сродни права за презаписване на защитени произведения за лично ползване „КОПИ БГ”. Срещата беше ръководена от зам.-министър Милушев и на нея се подписа споразумение за взаимно сътрудничество между сдруженията за колективно управление и защита на авторски и сродни права „БУЛРЕПРО И КОПИ”, представлявано от Александър Радославов и „КОПИ БГ”, представлявано от Иван Павлов.
        „От 15 години културната общественост очакваше това събитие”, каза зам.-министър Милушев при подписването на споразумението. Законът за Авторското право и сродните му права е приет още през 1993 г., но едва от днес дружествата постигнаха съгласие по какъв начин точно ще бъдат разпределяни компенсационните възнаграждения от съответните производители или вносители на апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин, както и от лицата, произвеждащи или внасящи празни носители. По този начин носителите на авторски и сродни права вече ще могат да получават полагащите им се отчисления от презаписи и копиране на произведенията им.
        На основание чл. 26, ал. 3 от ЗАПСП двете сдружения се споразумяха за следното: „КОПИ БГ” ще събира и разпределя само компенсационните възнаграждения от лицата, произвеждащи или внасящи празни звуконосители или видеоносители, както и апарати, предназначени за записване, независимо дали записването е в аналогова или цифрова форма. „БУЛРЕПРО И КОПИ” ще събира и разпределя само компенсационните възнаграждения от лицата, произвеждащи или внасящи консумативи и/или апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин.
        Двете сдружения представляват своите членове – организации на носители на авторски и сродни права по чл. 40 от ЗАПСП. Преди разпределението 20 на сто от събраната сума ще се отчислява и превежда по сметката на Националния фонд "Култура".


 


Зам.-министърът на културата Явор Милушев и представителите на сдруженията за колективно управление и защита на авторски и сродни права