Уникалният Танцов Спектакъл "След Прегрешението" Ще Може Да Се Види В Рамките На Фестивала На Руската Култура В България

Уникалният Танцов Спектакъл "След Прегрешението" Ще Може Да Се Види В Рамките На Фестивала На Руската Култура В България


         Днес в Министерството на културата се състоя пресконференция, посветена на проявите в Годината на Русия в България. На нея проф. Найден Андреев, главен координатор на културната програма през Годината на Русия в България, обяви някои от акцентите в програмата.
        На 8 април в Театър „София” в столицата ще гостува уникалният танцов спектакъл "След прегрешението", който публиката ще може да види в рамките на Фестивала на руската култура в България. "След прегрешението" е представление на Екатеринбургския театър за съвременни танци и има две номинации за наградата "Златна маска" - за най-добър танцов спектакъл и за хореография. Режисьор и хореограф е Татяна Баганова. "След прегрешението" ще може да се види и на 10 април в Русенския театър. "След прегрешението" е поставен в САЩ като част от програмата "Международни хореографии". Световната му премиера е през юли 2006 г., а в Русия - през април 2007 г.
        Евгения Доброволская /Аркадина/, Юрий Чурсин /Трепльов/ и Анастасия Скорина /Нина Заречная/ са звездите в "Чайка" от Чехов, постановка на Олег Ефремов в МХАТ "Чехов". Трупата под ръководството на Олег Табаков ще играе в Народния театър "Иван Вазов" на 7 май и в Плевенския театър - на 9 май.
        Държавният академичен театър - Новосибирск, ще закрие Международния театрален фестивал "Варненско лято" на 12 юни с "Дама Пика" по Пушкин - сценична адаптация и режисура на Тимофей Кулябин, отличен на фестивалите в Самара и Новосибирск. Представлението ще види и бургаската публика - на 14 юни в операта в морския град. Две постановки на Александър Морфов в театър "Комисаржевска" в Санкт Петербург ще гостуват в няколко града през юли - "Ваал" по Брехт и "Сън в лятна нощ" от Шекспир. Организатор на турнето, което е извън Фестивала на руската култура в България, е фондация "Аполония" - един от примерите, че и много неправителствени организации имат инициативи, свързани с руското изкуство.
        Всички филмови фестивали в България през годината включват панорами на руското кино. Руски филми могат да се видят на "София филм фест", кинофестивалът в рамките на Салона на изкуствата в НДК и "Любовта е лудост" във Варна. Седмици на руското кино ще има и в много градове в страната.
        Концерти на Дмитрий Иларионов - класическа китара, с Врачанската филхармония, на хор "Сирин" - с източноправославни песнопения, трио "Рахманинов", рокконцерт са сред музикалните прояви през май и юни в рамките на фестивала. 
        Владимир Иванов, директор на Руския културно-информационен център в София, също присъстваше на пресконференцията. Той изказа благодарност на Министерството на културата на Р България за доброто сътрудничество и представи неофициалния символ на Годината.