Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Получи Писмо От Посланика На Япония

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Получи Писмо  От Посланика На Япония


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов получи писмо от посланика на Япония в България Цунехару Такеда, в което той го информира, че е подписал и разменил ноти с вицепремиера и министър на външните работи на Република България Ивайло Калфин във връзка с японския заем по линия на ODA, отпуснат за изпълнението на новия проект за развитие на контейнерните терминали на пристанища Варна и Бургас.
        В писмото си до министъра на културата проф. Стефан Данаилов посланик Цунехару Такеда пише: „Проектът е предназначен за изграждане на контейнерните терминали и прилежащите съоръжения на двете най-големи международни пристанища Варна и Бургас, които да поемат обработката на нарастващия обем контейнери и подобрят ефективността на логистиката в България като страна, която е входно-изходна врата на ЕС към Централна Азия и Близкия изток по Черно море. Приключването на проекта през 2015 г. ще позволи на двете пристанища да подобрят капацитета на обработка на контейнерните товари приблизително 15 пъти на пристанище Бургас и 4 пъти на пристанище Варна, в сравнение с 2005 г.
        За японското правителство и народ е голяма чест да предоставят икономическа помощ за подобряване на пристанищната инфраструктура, от която ще се възползва най-широк кръг от населението в България.
        Надявам се българите да приемат този проект като нов символ на приятелството между Япония и България и това сътрудничество да се превърне в мост, който ще сближи още повече сърцата на нашите два народа. Аз съм много благодарен на всички отговорни фактори от японска и българска страна за подкрепата за този проект.
        България положи неимоверни усилия към демокрация и пазарна икономика в годините на преход, играейки важна роля на стабилизиращ фактор в Югоизточна Европа. Японското правителството твърдо подкрепяше страната Ви под различни форми на икономическа помощ на обща стойност над 770 милиона евро, включително настоящия проект.
        Възползвам се от случая да Ви изкажа моята искрена благодарност за проявеното разбиране и да Ви уверя в моите по-нататъшни усилия за задълбочаване на традиционно добрите двустранни отношения във всички области”.