Хіі Международен Фестивал На Класическата Китара “Акад. Марин Големинов” – Гр. Кюстендил

Хіі Международен Фестивал На Класическата Китара “Акад.  Марин Големинов” – Гр. Кюстендил


        ХІІ-тият Международен фестивал на класическата китара “Акад. Марин Големинов” – гр. Кюстендил, който се проведе от 9 до 12 април, бе посветен на 100-годишнината от рождението на акад. Марин Големинов. Международният фестивал с конкурс за интерпретация се организира ежегодно под патронажа на кмета на Община Кюстендил и със съдействието и подкрепата на Министерството на културата, а също така и със съдействието на Нов български университет, Съюза на българските композитори и Асоциация на китаристите в Българи.
        Дванадесетото издание на фестивала - единствен по рода си в страната - е свързано с честване на 100-годишнината от рождението на Маестро Големинов - едно от централните събития в Културния календар на страната и ЮНЕСКО. Организационният комитет за подготовката на честването е под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов.
        В конкурса взеха участие изпълнители в осем възрастови групи – 237 младежи, а във фестивала – общо 590. Журито връчи по три награди във всяка група.
        Журито на конкурса определи наградата на министъра на културата да бъде връчена на Мария Божидарова Станева – абитуриентка от Национално училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков” – Пловдив.

Специални награди:
- Държавна агенция за младежта и спорта – на Божана Павлова от НМУ “Л. Пипков” – София;
- Община Кюстендил – на Антон Янчев;
- “Дарик радио” – на Васил Генчев от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.