На 24 Април В Националната Художествена Галерия Се Открива Изложба На Колекция От Ранни Фотографски Изображения „Забравените Фотографии От Руско-Турската Война 130 Години По-Късно”

На 24 Април В Националната Художествена Галерия Се Открива Изложба На Колекция От Ранни Фотографски Изображения „Забравените Фотографии От Руско-Турската Война 130 Години По-Късно”


        На 24 април от 18.00 ч. в Националната художествена галерия се открива изложба на колекция от ранни фотографски изображения „Забравените фотографии от руско-турската война 130 години по- късно”. Експозицията е под патронажа на Министерството на културата на Република България и за първи път събира заедно творбите на двама от основните хроникьори на тази война. Съставител на изложбата е Иво Хаджимишев, а исторически консултанти са Радa Банялиева и Борислав Дряновски.
        Фотографиите на А. Д. Иванов са открити в Руския държавен архив за кино и фото документи – Москва по молба на съставителя чрез Евгений Березнер – виден познавач на историята на руската фотография. Те са подбрани от албума “Забалканский поход”. От същия архив са включени и няколко фотографии, чиито автори не са известни. Целият масив от фотографиите, идващи от Руския държавен архив за кино и фото документи, са официално заплатени с право на експониране и публикуване с цел популяризиране на изложбата и издаване на книга – каталог.
        Творбите на Франц Душек – придворен фотограф на Румънския княз Карол I - са открити и безвъзмездно придоставени за включване в изложбата в частния архив на Бърлич Маджуранис, Риека, от Борислав Дряновски. Фотографиите на двамата автори се допълват по великолепен начин. Те показват реалните участници и герои на тази война - от обикновения войник до висшето командване, в действителните условия на военните действия. В много от тях може да се открие „зародиша” на монументалните произведения на художника Верешчагин, или италианския скулптор Арнолдо Цокки – автор на паметника на “Цар Освободител”.
        Експозицията ще бъде представена пред журналисти на 24 април от 11.00 ч. в зала „Параклиса” на НХГ.
Изложбата се осъществява със съдействието на “Овергаз холдинг АД”. От руска страна за фотографиите на А. Д. Иванов организаторите на изложбата си партнират с Федерална архивна агенция – Русия, Федерална агенция за култура и кинематография, Руски държавен архив за кино и фото документи Москва, Държавен музейно-изложбен център РОСИЗО с участието на pARTner project gallery, Евгений Березнер и Ирина Чмирева. Експозицията ще продължи до 15 май.

        Текст към снимката: Франц Душек - “Негово височество император Александър ІІ със своята гвардия при обсадата на Плевен 1877 година”